Байдън: Българският народ да е спокоен! Ще му продадем американски газ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Работи се за пренасочване на природен газ директно към България и Полша в отговор на спирането на доставките от Русия. Това заяви американският президент Джо Байдън в последната си публична реч, отбелязва БНР.

По думите на Байдън двете страни са посочили, че имат резерви от газ  – Полша в по-голяма степен и България по-малка. Байдън допълни:  „Ние работихме с нашите съюзници (като например Япония) и може да пренасочим нашата продажба на природен газ към тези страни директно към Полша и България.“ Американският президент каза това в отговор на въпрос, след като изнесе реч, с която поиска допълнителна средства в подкрепа на Украйна.

 

В речта си той изтъкна:  „Няма да позволим на Русия да избегне санкциите със сплашване или изнудване. Няма да им позволим да използват своите нефт и газ, за да избегнат последиците от тяхната агресия.“ Байдън също поясни, че както с Япония, се работи и с държави като Южна Корея и Катар, за да се окаже подкрепа на европейските съюзници. “Агресията няма да победи, заплахите няма да победят,” каза още Байдън.

 

По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали Русия „да използва енергийните запаси като оръжие“  и че американската страна вече е била в контакт с лидери в Полша и България.

Саки също припомни и създадената миналия месец съвместна група, която работи с ЕС с цел „намаляване зависимостта на Европа и възможността на (Владимир) Путин да използва енергията за принуждаване на Европа.“

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар