Байдън така много иска среща със Си, че Белият дом започна да я подготвя

Байдън и Дзинпин се разбраха да си вдигат телефона. Има военни договорки

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин се договориха да възстановят комуникациите между военните сили на страните си по време на срещата си в Сан Франциско на 15 ноември. Така ще се намали напрежението между двете суперсили в момент, когато Белият дом се бори да се справи с войните в Европа и Близкия изток, пише Washington Post.

Споразумението има за цел да възстанови ключови военни канали повече от година, след като Пекин ги прекъсна в изблик на гняв заради посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 г. Байдън и Дзинпин се договориха също така да засилят сътрудничеството в областта на борбата с наркотиците с надеждата да намалят кризата с фентанила в Съединените щати.Макар и скромни по обхват, двете споразумения са рядък знак за сътрудничество между двете най-могъщи държави в света, които са в противоречие по отношение на търговията, кибер и морската сигурност, правата на човека и редица други наболели въпроси.


„Неправилните изчисления от двете страни могат да причинят истински, реални проблеми със страна като Китай или всяка друга голяма държава. Двамата с него се съгласихме, че всеки един от нас може да вдигне директно телефона и ще бъде чут веднага от другия“, заяви Байдън на пресконференция след срещата с Дзинпин.

Предотвратяването на потенциален военен сблъсък за Тайван стана още по-важно за Белия дом на фона на разрастващата се война между Израел и Хамас, както и тази между Русия и Украйна. „Има толкова много пожари, които можем да гасим по света едновременно“, каза служител на Белия дом, говорейки при условие на анонимност, за да обсъди огромното количество геополитически предизвикателства, пред които е изправена администрацията.

Съединените щати и Китай се договориха също така да подновят преговорите за климата след дългогодишна пауза и да се справят с потока от химически продукти от Китай, които се използват за производството на незаконен фентанил. Байдън и Дзинпин показаха значително по-топъл тон след срещата, отколкото след последната им такава преди година в Индонезия. И двамата лидери изглеждаха нетърпеливи да намалят напрежението в отношенията си, тъй като се борят с вътрешни и глобални предизвикателства.

След срещата Дзинпин нарече американско-китайските връзки най-важните двустранни отношения в света, според съобщение на държавната информационна служба Синхуа, като добави, че двете страни трябва да дадат пример за сътрудничество между големите сили. Байдън отбеляза, че двамата със Си се познават от повече от десетилетие, още от времето, когато и двамата са били вицепрезиденти, като заяви, че знаят как да работят заедно.

„Мисля, че познавам човека. Познавам неговия начин на действие. Имаме разногласия. Той има различно мнение от мен за много неща. Но той е прям. Нямам предвид добър, лош или безразличен – просто е прям“, каза Байдън.

Но в отношенията им все още имаше признаци на охлаждане. На въпроса дали има доверие на Дзинпин, Байдън отговори: „Доверявам се, но проверявам, както гласи една стара поговорка. Това е положението.“ А в отговор на репортерски въпрос той повтори предишния си коментар, че смята Дзинпин за диктатор, както КритичноБГ съобщи.

Байдън посрещна Дзинпин малко преди обяд пред имението „Филоли“, исторически имот край Сан Франциско, в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Чрез преводач Дзинпин заяви, че Съединените щати и Китай са длъжни да работят заедно въпреки предизвикателствата в отношенията помежду им.

„Отношенията между Китай и САЩ никога не са били гладки през последните 50 или повече години. Обръщането на гръб един на друг не е вариант. Докато се уважават взаимно, съжителстват в мир, страните ни ще бъдат напълно способни да се издигнат над различията. Планетата Земя е достатъчно голяма, за да успеят и двете страни“, каза китайският лидер.

Администрацията на Байдън определи Китай като най-значимото дългосрочно стратегическо предизвикателство за Съединените щати и даде приоритет на изграждането на отношения с държавите от Индо-тихоокеанския регион, за да създаде защитна стена срещу Пекин. Китай е забелязал засилените партньорства на САЩ с държави като Япония, Австралия, Индия и Виетнам и се чувства застрашен от тях, твърдят американски служители.

„Въпреки споразумението за възобновяване на диалога между военните, „по-дълбокият и сериозен проблем“ от гледна точка на Китай е това, което той вижда като американски военни провокации и посегателство върху интересите му в Азиатско-тихоокеанския регион“, казва Да Вей, директор на Центъра за международна сигурност и стратегия към Университета Цинхуа в Пекин. Това включва рутинните полети на Вашингтон за военно наблюдение и „свободата на корабоплаването“ в международни води и въздушно пространство, каза той.

От гледна точка на САЩ китайските военни предприемат все по-рисковани действия за възпиране на американските военноморски средства в Тихия океан, включително маневри за близък сблъсък, целящи да сплашат американските пилоти, заяви Министерството на отбраната в доклад до Конгреса миналия месец. През последните две години Вашингтон е регистрирал повече „принудителни и рисковани“ прелитания на китайски военни, отколкото през последното десетилетие, заяви Пентагонът.

По време на вечеря с бизнес лидери в Сан Франциско Дзинпин подаде топла ръка на американския народ, като същевременно разкритикува начина, по който администрацията на Байдън се отнася към Китай като към стратегическа заплаха. „Ако се гледа на другата страна като на основен конкурент, най-същественото геополитическо предизвикателство и заплаха за темпото на растеж, това ще доведе само до погрешно информирано разработване на политики, погрешни действия и нежелани резултати. Китай е готов да бъде партньор и приятел на Съединените щати“, каза президентът на най-многолюдната държава в света пред многото бизнесмени и китаисти, които подкрепят диалога между двете страни.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар