Байдън с нова инициатива за независимост на американската икономика - ще насърчава биотехнологиите

Байдън с нова инициатива за независимост на американската икономика – ще насърчава биотехнологиите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на САЩ Джо Байдън стартира нова инициатива за насърчаване на биотехнологичното производство и научни изследвания в САЩ – най-новият ход на Белия дом за стимулиране на местната индустрия, предаде АП.

В понеделник Байдън подписа указ за прилагане на инициативата, а по-късно, в изказване в президентската библиотека „Джон Ф. Кенеди“ в Бостън, ще говори за това как биотехнологиите могат да помогнат в борбата с рака.В сряда администрацията на президента-демократ ще бъде домакин на среща на високо равнище и ще обяви нови инвестиции от няколко федерални агенции, според информационен лист на Белия дом.


Инициативата ще има за цел да стимулира биопроизводството във фармацевтиката, но също така и в други отрасли като селското стопанство, пластмасите и енергетиката. Високопоставен служител на администрацията, цитиран от агенцията, не съобщи какъв размер на финансирането ще бъде обявен в сряда.

Процесите на биопроизводство могат да програмират микробите да произвеждат специални химикали и съединения, се казва в информационния лист. Биопроизводството може да се използва за създаване на алтернативи на химикалите на петролна основа, пластмасите и текстила.

Указът следва друг такъв, подписан от Байдън миналия месец, което осигури 52 млрд. долара за субсидиране на производството на полупроводници, изграждането на нови заводи за чипове и научноизследователска и развойна дейност в САЩ.

Това законодателство имаше за цел да намали зависимостта на американската икономика от полупроводници, произведени в чужбина, особено в Тайван, и да отговори на по-големите усилия на Китай да развие своя собствена индустрия за чипове.

Служител на администрацията, който не е упълномощен да говори публично и настоява за анонимност, заяви, че Белият дом иска да подкрепи производството на биотехнологични продукти, които са разработени в САЩ, вместо да вижда американски иновации, произведени в чужбина.

Служителят заяви също, че администрацията се стреми да разшири вътрешния капацитет за производство на биотехнологии и че други държави, особено Китай, агресивно инвестират в сектора, което създава рискове за лидерството и конкурентоспособността на САЩ, съобщава още АП.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар