Байдън цитира Елизабет Втора за 11 септември:

Байдън цитира Елизабет Втора за 11 септември: „Скръбта е цената, която плащаме за любовта“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С биене на камбани и минута тишина започна церемонията по отбелязването на 21-та годишнина от терористичните атаки на кота нула в Ню Йорк, където двете кули на Световния търговски център бяха разрушени, след като в тях се блъснаха похитените самолети на 11 септември 2001 година предаде Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 21-вата годишнина от атаките на официална церемония под непрекъснат дъжд в Пентагона. Байдън положи венец.„Никога няма да забравим, никога няма да се предадем“, заяви Байдън. „Нашата решимост да предотвратим нова атака срещу Съединените щати е безкрайна“, добави той.


Президентът припомни и думите на утеха, които починалата миналия четвъртък кралица Елизабет Втора е отправила към американския народ след атентатите: „Скръбта е цената, която плащаме за любовта“. Байдън заяви, че тези думи остават толкова прочувствени, колкото и преди 21 години, но тежестта на загубата също остава голяма. „На този ден цената е толкова висока“, каза американският президент.

Към президента се присъединиха членове на семействата на загиналите, служители на службите за бързо реагиране, които са били в Пентагона в деня на нападението, както и ръководството на министерството на отбраната на САЩ. „Имаме към вас един невероятен, невероятен дълг“, каза Байдън.

Днешната церемония се състоя малко повече от година след като Байдън сложи край на дългата и скъпоструваща война в Афганистан, която САЩ и съюзниците им започнаха в отговор на терористичните атаки, посочват АП и БТА. Байдън отбеляза, че дори след като САЩ са напуснали Афганистан, неговата администрация продължава да преследва отговорните за атаките от 11 септември. Миналия месец той обяви, че при тайна операция САЩ са убили Айман аз Зауахири, лидера на „Ал Кайда“, който е помогнал за планирането на атентатите.

Роднини на жертвите и официални представители се събраха на другите лобни места, на които на 11 септември бяха разбити похитени самолети, а именно – Пентагона и поле в Пенсилвания.


Снимка: БТА

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и нейният съпруг Дъг Емхоф се присъединиха към церемонията пред Националния мемориал за 11 септември в Ню Йорк, но по традиция на церемонията на кота нула няма да се изказват политически фигури.


Снимка: БТА

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар