Байдън ще участва в онлайн срещата на лидерите от Г-7 за Афганистан във вторник

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският президент Джо Байдън ще се срещне виртуално с лидерите от Г-7 във вторник за обсъждане на ситуацията в Афганистан, включително предоставянето на хуманитарна помощ за афганистанските бежанци, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Великобритания, която е ротационен председател на Г-7, заяви по-рано днес, че е свикала срещата следващата седмица.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че във вторник ще има онлайн заседание на лидерите на Г-7, посветено на Афганистан.

“От съществено важно значение е международната общност да работи заедно, за да гарантира сигурната евакуация, да предотврати хуманитарната криза и да помогне на афганистанския народ да защити прогреса, постигнат за последните 20 години”, заяви Джонсън по повод срещата.

В четвъртък на среща, посветена на Афганистан, външните министри от Г-7 призоваха талибаните да гарантират сигурността на чужденците и на афганистанците, които искат да напуснат Афганистан.

Новината за срещата на върха на Г-7 бе съобщена от Джонсън ден след като бившият британски премиер Тони Блеър, въвлякъл Великобритания във войната в Афганистан през 2001 г. редом със САЩ, разкритикува изоставянето на азиатската страна от западните държави.

“Изоставянето на Афганистан и на неговия народ е трагично, опасно и безполезно, то не е нито в техен интерес, нито в наш”, казва Блеър в статия, която публикува на сайта на фондацията си. Той допълва, че и съюзниците, и неприятелите на Запада се питат: дали Западът е изгубил всякаква стратегическа воля?”, като наблюдават последиците от решението “да се предаде Афганистан на същата групировка, от която тръгна касапницата от 11 септември 2001 г.”.

“Светът не знае повече какво защитава Западът, толкова очевидно е, че решението да се изтегли от Афганистан по този начин е било мотивирано не от стратегия, а от политика”, допълва той.

“Направихме го под аплодисментите на всички джихадистки групи по света. Русия, Китай и Иран наблюдават и се възползват. Поетите ангажименти от западните лидери очевидно ще бъдат възприемани като обезценена валута”, допълва той. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар