Урсула се зарече да търси Путин… „под всеки камък“, но да го изправи пред съда

„Байер“ е осъден да плати $1,5 млрд. за причиняване на рак от хербицида глифозат, който Урсула разреши в Европа

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В знаково решение съдебно жури в Мисури нареди на подразделението на „Байер“ – „Монсанто“, да плати повече от 1,5 милиарда долара обезщетение на трима бивши потребители на хербицида Roundup, чиято активна съставка е глифозат, съобщи Bloomberg. Това решение, една от най-големите загуби на „Монсанто“ в петгодишния съдебен процес за хербицида, повдига нови въпроси за безопасността на спорния продукт и бъдещите правни предизвикателства пред компанията.

Употребата на хербицида буди тревога, тъй като Агенцията за изследване на рака на Световната здравна организация заключи през 2015 г., че вероятно е канцерогенен за хората.

Преди дни Европейската комисия обяви, че удължава с още 10 г. разрешението за употребата на хербицида глифозат в Европа, тъй като според нови изследвания е безопасен. Разследване на Обективно.БГ разкри, че решението на чиновниците в Брюксел идва след мощна лобистка кампания в Еврокомисията на „Монсанто“ и компанията-майка „Байер“, възлизаща на над 4,2 милиона долара.

В петък съдебните заседатели присъдиха на Джеймс Дрегер, Валори Гюнтер и Дан Андерсън 61,1 милиона долара действителни щети и безпрецедентните за съдебната практика 500 милиона долара за наказателни щети. Ищците твърдят, че годините на използване на Roundup са довели до онкологичното им заболяване – неходжкинов лимфом.

Представители на „Байер“ заявиха, че американските съдии са позволили това, което смятат за погрешно характеризиране на регулаторните решения относно безопасността на Roundup. Въпреки неотдавнашните победи на ищците, компанията казва, че остава уверена в отмяната на тези присъди, позовавайки се на продължаващата регулаторна подкрепа за глифозат, основната съставка на Roundup.

„Байер“ планира постепенно да премахне глифозата от потребителския пазар в САЩ до края на годината. Това обаче няма да се случи в ЕС заради решението на Еврокомисията, което ще важи за следващите 10 г.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар