Бойко Борисов

Бай-бай, Бойко!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борисов се държи само на нокти за властта и ще продължи да виси седмици наред, докато шокираните лидери на партиите, влезли в парламента, видят дали могат да сформират правителство. С 26% ог гласовете партията му ще е най-голямата в парламента, но огромното мнозинство депутати от другите партии нямат нищо общо помежду си, освен че го ненавиждат.“

Това пише сп.“Икономист“ по повод резултата от парламентарните избори на 4 април под заглавие „Българският премиер се препъна лошо на изборите“. В опит да обобщят всичко още в началото, авторите са поставили надзаглавие „Бай-бай, Бойко?“ и подзаглавие „Но той и преди е бил отписван“.

Изданието описва как „безнадеждно сам под снега“ премиерът е заявил, че не могат да се справят без него и трябва всички да се обединят зад експертно правителство, „което той се предполага да контролира, макар и задкулисно“.

Никой не предвиди, че той ще се представи толкова зле на изборите, продължава „Икономист“ и цитира изследователя Димитър Бечев да казва, че „изтърка се образът му на здравеняка и човек от народа и Борисов се превърна в олицетворение на всичко, което не е наред със страната“. При управлението му от 2009 г. насам икономиката се увеличи с една четвърт, но страната остава най-бедната в ЕС, толкова хора емигрираха, че вече е проблем да намериш служители, „а миналото лято месеци наред имаше протести от хора, на които им писна от вкоренената корупция, политическата намеса в правораздаването и арогантните олигарси“.

Три анти-Борисов партии попаднаха в парламента, от които най-голямата е на Слави Трифонов – водещ на токшоу, и фронтмен на „Ку-ку бенд“ с песни като „Шат на патката главата“, продължава изданието. Трифонов не води предизборна кампания и според Марин Лесенски, анализатор от „Отворено общество“, това е било печеливша стратегия, защото всеки е проектирал върху него очакванията си.

Социологът Боряна Димитрова е цитирана да казва, че вероятно самият Трифонов е бил шокиран от осъзнаването, че неочакваният му успех означава, че веднага трябва да поеме някаква отговорност за бъдещето на страната. Прогнозата ѝ е, че или няма да се състави правителство и ще има извънредни избори през юли, или ще има експертен анти-Борисов кабинет с кратък живот – до президентските избори през октомври, които да се проведат заедно с парламентарни.

Марин Лесенски предупреждава, че Борисов е бил отписван и преди, но в парламента той може да си осигури подкрепата на ДПС и някак си да беди определени депутати да се откажат от принципите си да са срещу премиера. „В следващите 7 години за разпределяне са налични почти 29 милиарда евро. Да контролираш как се харчат – легитимно или не – може да подейства като „огромен стимул“ да се присъединиш към управлението“, завършва „Икономист“.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар