Банго Васил е, ромите празнуват Нова година – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради разликите в Юлианския и Григорианския календар Новата година се отбелязва по стар и по нов стил. Така, освен традиционното посрещане на празника на 31 декември срещу 1 януари православните общности, отказали да приемат новия стил на летоброенето, се радват и на Старата Нова година в нощта на 13 срещу 14 януари.

За повечето вярващи, следващи стария стил, именно тази дата е от значение, защото не нарушава Рождественските пости. Именно с тези дати са свързани и кукерските събори на много места в страната, където прогонват злите сили.От 13 до 15 януари, ромските общности отбелязват Банго Васили (Васильовден). Празнуването е свързано с няколко ромски легенди, според които Банго Васил (Свети Василий) е застъпник и защитник на ромите.


Вечерта на 13 януари цялото семейство се събира на богата трапеза. Във всяка къща се точат баници, баклави, навиват сарми. Младите жени чистят дома и лъскат съдовете, докато всичко заблести от чистота. Майката готви птица с ориз или с кисело зеле и докато я приготвя, мълчи. Когато всичко е готово, нареждат трапезата на пода, в средата на стаята и запалват свещи. По-младите целуват ръка на по-възрастните и им искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Всички сядат около трапезата, ядат, пият и се веселят.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар