Баневи осъдиха държавата заради изказвания на Гешев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Евгения и Николай Баневи са осъдили държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщи lex.bg. Според решението България трябва да им плати 20 хил. евро заради ареста им във Франция преди три години. Другото основание за осъждането са изказвания на главния прокурор Иван Гешев и на наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева.

Според решението на ЕСПЧ и двамата са нарушили презумпцията за невиновност, коментирайки разследването. Коментирайки изявленията им, съдът посочва, че в случая се надхвърля „простото предаване на информация за наказателното разследване“.

По онова време Гешев все още бе заместник на Цацаров и вече бивш ръководител на специализираната прокуратура. В коментарите си по повод Баневи той се позоваваше на източници като Уикипедия. Той съветваше журналистите да проверят там как фамилията е приватизирала 2/3 от работещата промишленост у нас.

Обезкостяване

В решението на Страсбург се посочват коментари на Гешев и Дойчева от пресконференция, проведена в края на октомври 2018 г. Тогава двамата не просто са дали информация за разследването, а са използвали изрази, които „подкопават презумпцията за невиновност“, пише в решението.

Вярно е, че двамата прокурори са говорили за въпросното разследване и са дали подробности за предприетите мерки, обвиненията срещу жалбоподателите и въздействието на тяхната дейност върху дружеството. Съдът счита обаче, че думите на двамата прокурори надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване. По-специално, много леко нюансираният начин, по който те описват версиите, по които са работили следователите, използването на изрази като „престъпна приватизация“, „източване“ или „обезкостяване“ за описване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия, и техните много категорични изводи относно фактите, които са предмет на въпросното разследване, предават идеята, че двамата жалбоподатели са извършители на престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата. Тези коментари, взети като цяло, следователно подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите„, посочва съдът.

Осъден без присъда

Спецсъдът, гледал мерките за неотклонение на двамата, също е отишъл твърде далеч в коментарите си, твърди ЕСПЧ. В определенията са записани фрази, които на практика потвърждават виновността на двамата, без срещу тях да е произнесена присъда.

На 7 декември 2018 г. например спецсъдът е заявил, че по косвен, но несъмнен начин се установява съпричастността към престъпната дейност на всеки от обвиняемите и конкретно на Банев. Мотивите на съда надхвърлят описанието на подозрение.

Те представляват декларация за тяхната виновност преди каквото и да е решение по същество по наказателния процес срещу тях„, пише ЕСПЧ в решението си.

Арест

Друг проблем е продължителният арест на двамата, става ясно от решението. Те бяха задържани заради разследване за данъчни престъпления и пране на пари на летището в Ница при опит да се качат на полет за България заедно с децата си. След връщането им у нас и двамата бяха оставени за постоянно под стража. Банев прекара зад решетките над 2 години, а от май е под домашен арест. Съпругата му бе освободена през 2019 г. заради операция.

Те са арестувани, въпреки че дни по-рано Банев е имал разговор с разследващ полицай, обяснил е кога точно се прибира в България и е уговорена дата за явяването му на разпит. Тези обстоятелства са били отразени в докладна записка от служителя на МВР.

В решението на Страсбург се коментира, че мотивите за задържането на Банев под стража след 2 декември 2020 г, не са били уместни, дори на фона на обоснованото предположение, че срещу него има достатъчно доказателства.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар