Банките ни одраха с 840 млн. лв. за такси

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Реализират печалба от 1 млрд. лв. само за шест месеца

156 млн. лв. повече

Приходите на банките само от такси и комисионни през първите шест месеца на годината са над 840 млн. лв., показват данни на БНБ. Това е с близо 23%, или със 156 млн. лв. повече спрямо първата половина на миналата година.

Увеличението на приходите на банките се дължи основно на повишението на събираните от тях такси. Например средният размер на таксата за обслужване на разплащателна сметка, ако към нея няма банкова карта, е 3,37 лв. на месец, показват последните данни на БНБ. Година по-рано същата такса е била 2,97 лв.

Разходите на банките за такси и комисионни за първата половина на 2022 г. са 142,6 млн. лв., а година по-рано са били 110 млн.

Оказва се, че нетният доход на банките от такси от януари до юни 2022 г. е близо 700 млн. лв. А за същия период на миналата година е 574 млн. лв. Това е ръст с близо 22%.

Към края на юни 2022 г. печалбата на банките в страната е 1 млрд. лв., което е с 359 млн. лв., или с 54,5% повече спрямо същия период на миналата година, показват официалните данни на БНБ. Много малко фирми в страната може да се похвалят с ръст на печалбата от 55%.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар