Банки изразяват опасения от бума на изкуствения интелект

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бумът при внедряването и използването на изкуствен интелект ще увеличи зависимостта на банките от големите американски технологични компании и ще създаде нови рискове за сектора, смятат европейски банкови мениджъри, цитирани от Ройтерс и БТА.

Изкуственият интелект навлезе дълбоко в банковия сектор през последната година и се ползва активно за откриване на измами и в борбата с пране на пари.

На форум в Амстердам, обаче, банкови мениджъри изразиха опасения, че мащабът на компютърна мощ, необходим за поддръжката на изкуствения интелект, ще направи банките още по-зависими от малък брой технологични компании.

Главният анализатор на ING Бахадир Йълмаз заяви пред Ройтерс, че очаква настъплението на големите технологични компании да се засили. По думите му зависимостта от малък брой такива компании е “един от най-големите рискове. Според Йълмаз европейските банки в частност трябва да се опитат да балансират, за да не се окажат пред свършен факт със само един възможен доставчик.

Великобритания миналата година, например, предложи да регулира сериозната зависимост на финансовия сектор от външни технологични компании като Microsoft, Google, IBM и Amazon. Регулаторите се опасяват, че евентуален срив в облачен сървър би причинил сериозни проблеми при много финансови институции.

Главният изпълнителен директор на френския стартъп в сектора на изкуствения интелект Mistral AI, своеобразен френски отговор на OpenAI, Артур Менш заяви, че е налице синергия между генеративните ИИ продукти и финансовите услуги. По думите му в сектора има сериозни възможности за развитие.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар