Банковите такси се вдигат рязко

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

100 млн. лв. повече от такси са събрали от клиентите си търговските банки у нас през първото полугодие в сравнение с миналата година. Това показват публикуваните наскоро данни на БНБ за състоянието на банковата система към края на юни 2021 г. Банките спечелиха над 1 млрд. лв. от такси

Постъпленията от такси и комисиони за първите 6 месеца достигат 684 млн. лв. За същия период на м.г. приходите по това перо са били 580 млн. лв., т.е. ръстът за година е 18%.

С увеличението на таксите за различни банкови услуги през последните години финансовите институции опитват да компенсират намалялата доходност от лихви заради ниските им нива. Затова и през 1-2 месецa трезорите вдигат тарифата на различни операции, като най-много поскъпват най-масово използваните от граждани и фирми услуги, пише вестник “Сега”.

Според проучване на специализирания сайт “Моите пари” през първото полугодие на 2021 г. цената за поддържане на разплащателни сметки, операции с тях и ползване на дебитни карти е скочила с 20% в сравнение с м.г. Така например обслужването на разплащателна сметка с дебитна карта към нея вече струва месечно между 3.10 и 4.60 лв., при положение, че само два пъти в месеца титулярът тегли средства от банкомат на същата банка. Ако парите се теглят от банкомат на друга банка, месечният разход нараства до 5.10 лв. – 6.60 лв. Банковите такси се вдигнаха и в кризата

От “Моите пари” съветват: закривайте сметките с малки средства по тях, особено ако не ги ползвате. Защото банките в най-добрият случай ще приберат 30 лв. като годишна такса, въпреки че цяла година по сметката може да не е правена нито една транзакция. Някои банки с по-високи тарифи ще изпразнят сметката с 48 лв.

Ако пък поддържате две банкови сметки и се налага всеки месец от едната да правите превод към другата, най-добре използвайте електронно банкиране. Цената на онлайн превод е 1 лв., т.е. 12 лв. годишно, докато ако първо теглите парите в брой и после на каса ги внасяте по втората сметка разходът ще излезе двоен. Банките вдигат таксите в клоновете, свалят ги онлайн

Близо 30% ръст на печалбата
Приходите от такси растат с 18%, докато тези от основната дейност на банките – лихвите от кредити, отбелязват доста скромен ръст от едва 3%. За първото полугодие банките отчитат нетна доходност от лихви в размер на 1.343 млрд. лв., докато година по-рано тези нетни приходи са били 1.305 млрд.

В същото време банковата система отчита впечатляващ ръст от 28% на печалбата за първите 6 месеца. Положителният финансов резултат на банковата система за периода януари-юни е 658.6 млн. лв., при 515.2 млн. лв. през м.г.

За доброто представяне освен по-високите такси и комисиони заслуга имат и направените по-ниски разходи за обезценка на евентуални лоши кредити. В края на юни тези провизии са за 307 млн. лв., което е със 73 млн. лв. по-малко от първата половина на 2020 г. По линия на лихвите върху спестявания банковата система също силно е намалила разходите си, след като повечето финансови институции вече не предлагат никаква доходност върху спестяванията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар