“Банк ъв Ингланд” ще тества британските банки с кататсрофичен Covid-19 сценарий

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британската централна банка започва тестове за устойчивост на британските банки, за това как те биха били засегнати при катастрофален сценарий с Ковид-19, продължаващ няколко години, предаде Франс прес.

За тестването на банките “Банк ъв Ингланд” (Bank of England) е разработила много по-песимистичен сценарий от официалните й прогнози. Той включва икономическите шокове от 2020-а, предвижда спад на БВП от 37% с натрупване за три години спрямо 2019 г. и 31% на световния БВП, се казва в комюнике на институцията, цитира БТА.


Кандидати за шеф на Банк ъв Ингланд се отказват заради Брекзит

Припомняме, че през ноември, преди появата на новия вариант на коронавируса във Великобритания, централната банка очакваше икономически подем от 7,5% през 2021 г. след спад с 11% през 2020 година.

Банк ъв Ингланд иска освен това да разбере дали банките са подготвени за възможно дългосрочно запазване на поведението на потребителите, които станаха по-предпазливи и харчат по-малко, особено що се отнася до ресторанти, хотели и пътувания.

На проверка са подложени осем банкови институции, представляващи 75% от британските заеми. Ако централната банка установи, че няма автоматична връзка между резултатите от тестовете и регулациите, заключенията ще бъдат взети предвид от британския банков регулатор (Prudential Regulation Authority, PRA) към британската централна банка по отношение на начина на управление на възнагражденията на акционерите.

След като в разгара на пандемията през март забрани изкупуването на акции и изплащането на дивиденти, банковият регулатор разреши на големите британски банки да плащат до 25% от печалбите си под форма на дивиденти.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар