БАН разреши спора: Неофит Рилски е роден в Банско

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Неофит Рилски е роден в Банско. Това е заключението, дадено от Българската академия на науките седмица след като бе открит негов паметник в село Баня.


Сблъсък за Неофит Рилски: Банско и Разлог спорят къде е родното му място

Не мемориалът обаче стана повод кметът на Банско да сезира БАН и Министерството на културата, а плочата с надпис, който гласи, че Неофит Рилски е роден в село Баня под името Никола Поп Петър Каташов. Още същия ден кметът на Банско, подкрепен от съгражданите си, поиска от Академията да бъде “решен” веднъж завинаги въпросът с родното място на Рилски. Кадев заяви, че е постегнато върху идентичността на монаха и учител, който саморъчно в писма до роднини и близки заявява, че е от Банско. 

По този повод от Научния архив към БАН съобщиха официално: “През изминалата седмица в общественото пространство възникна спор за родното място на Неофит Рилски. По молба на кмета на гр. Банско – г-н Иван Кадев, Научният архив излезе със становище по въпроса. Писмо от Неофит Рилски адресирано до Васил Априлов и Николай Палаузов, съхранявано във фонд 12к на Научния архив, доказва категорично, че българският книжовник е роден в Банско”.

Така темата за родното място на Неофит Рилски е приключена, а от Община Разлог и НЧ “Просвета” в село Баня – като организатори и мотиватори да бъде изграден паметник, се очаква да вземат мерки и плочата да бъде отстранена, както настоя кметът Кадев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар