БАН събира дарения за българската ваксина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кампания за набиране на средства провежда Институтът по микробиология, който разработва родния препарат срещу Covid-19. Изследователският център към БАН реши да събира дарения за пред-клиничните експерименти на прототипа след като държавата игнорира проекта. За кампанията съобщи във Фейсбук профила си проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на екипа, който разработва нано-капсулираната ваксина.

Началото на кампанията е обявено още на 22 февруари на сайта на института по микробиология Стефан Ангелов. В поканата, отправена към желаещите да дарят за българския проект, е написано следното:
“Следващите стъпки, стартиращи пред-клиничните експерименти обхващат много по-сериозна група изследвания, за които са ни необходими още средства. Това ще ни даде възможност да извършим много обстойно изследване на вече конструираната ваксина и да предоставим на всички отговорни организации в България абсолютно охарактеризиран прототип, който може да бъде произвеждан и включен в клинични изследвания на хора, гарантиращи неговата безопасност и протективен ефект”.
Напомняме, че преди няколко седмици в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Чорбанов заяви, че през лятото БАН ще има готовност да покаже прототипа на разработената ваксина. От думите му стана ясно, че държавата не се интересува от работата на учените и “игнорира всичко, което се прави”. А МОН има Фонд научни изследвания, но го харчи за ненужни проекти.
“Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента”, категоричен е имунологът. Напомняме, че премиерът Бойко Борисов обеща на БАН милиони за разработване на наша ваксина още по време на първата вълна на пандемията, но в крайна сметка учените ни останаха без държавно финансиране.

Проектът дори не се оказа сред седемте, одобрени от фонд Научни изследвания на МОН. Той не получи 300 000 лв. – таванът, за който можеше да се кандидатства. За сметка на това френският институт Пастьор например финансира проекта на БАН със 70 000 евро.
Препаратът трябва да бъде представен до месеци. Очаква се той да създава имунен отговор за всички мутации на коронавируса за разлика от съмнителната AstraZeneca, на която кабинетът наля стотици милиони.
До момента дарение за разработване на прототипа на българската ваксина е постъпило само от ВСС. То е в размер на 20 200 лева и е направено през май 2020 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар