Барозу отрича подкрепа на Кристалина Георгиева за ООН

Брюксел, България, Европа, ООН, Политика, Скандално
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

BarozuБившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу опровергава слуховете, че подкрепя българката Кристалина Георгиева в надпреварата за Генерален секретар на ООН и отново потвърди подкрепата си за Гутереш

В петък, 10 юни, онлайн вестникът ЕurActiv (базиран в Брюксел – б.ред.) публикува информацията, че Жозе Барозу подкрепя българката Кристалина Георгиева за най-високия пост в ООН. Новината предизвика вълна от критики към бившия председател на Европейската комисия, че не подкрепя португалския кандидат Антонио Гутереш.

Според изданието, “Барозу се е възползвал от срещата на групата Билдерберг, която се проведе в Дрезден, Германия, за да получи и увеличи подкрепата в полза на Георгиева, което е в ущърб и цели отпадането на кандидатурата на собствената й страна”, пише „Дейли Нюз“. Барозу отрече тези твърдения и потвърди подкрепата си за Гутереш.

Като източник на информацията се посочва бивш сътрудник на Барозу, който в момента е много близо, като лобист, до няколко про-руски страни, добавя „Дейли Нюз“: “Марио Давид, бивш евродепутат от групата на Европейската народна партия и бивш държавен секретар по европейските въпроси в правителството на Барозу, е в центъра на събитията“.

Според EurActiv, Кристалина Георгиева, сегашен комисар по бюджета и човешките ресурси, е решила да търси подкрепата именно на Марио Давид, който е считан за “приятел” на Източна Европа, „тъй като беше специален съветник за разширяването на ЕС към държавите от този регион, което му позволи да запази добри контакти с най-важните държавни лидери”, подчертава вестникът.

Според източници от „Дейли Нюз“, познаващи европейските задкулисни лобистки практики, Марио Давид в момента е “личност с голямо влияние на Изток и неговата роля в този процес ще бъде от решаващо значение за една кандидатура от този регион.”

Марио Давид “умело премести геополитическите шахматни фигури, създаде объркване и хладнокръвно се възползва от възможността да си отмъсти на Барозу, на когото е бил близък сътрудник, заради делото, което той заведе срещу унгарското правителство (поради приемането на законодателство срещу европейските принципи през 2012 г.) в момент, когато Давид вече лобира за премиера Виктор Орбан”, пише по-нататък „Дейли Нюз“. Изданието напомня, че Марио Давид е ръководил цялата кампания на Барозу, за да получи международна подкрепа за най-високата позиция в ЕС.

„Дейли Нюз“ твърди, че Давид, който до миналата година е зам.-председател на еврогрупата на Европейската народна партия, също е трябвало да поддържа Георгиева, заедно с министър-председателя на Сърбия Александър Вучич. Той, съвместно с Виктор Орбан са се опитали да убедят българския премиер Бойко Борисов да оттегли официалната кандидатура на страната си за ООН, в лицето на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Борисов е отхвърля такава възможност, твърди EurActiv и допълва, че българското правителство притежава информация за контактите на Кристалина с бившите български тайни служби, свързани с някогашната СССР.

Източник: Business Journal, 11 юни 2016

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар