„Барометър“: Българите не искат Истанбулската конвенция! Ниските доходи, социални въпроси и корупцията на управляващите са основните проблеми на страната!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

63 процента от българите не искат България да ратифицира Истанбулската конвенция.

Това показват данните от последното проучване на социологическа агенция „Барометър“. 29 процента подкрепят документа, въвеждащ термина „социален пол“ у нас, а 8 процента нямат мнение.

Аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта ѝ касаеща „третия пол“, категорично не срещат симпатиите на българите.

Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани, показва анализът на „Барометър“.

Допълнително позицията против конвенцията в този ѝ вид, изразена от лидерите на две от основните политически формации – Обединени патриоти, участник в управлението на страната, и на опозиционната БСП – втвърдява отношението на противниците на Истанбулската конвенция.

А това са и двете партии (БСП и ВМРО от Обединените патриоти), които имат най-дълга – над 100-годишна политическа история.

Категоричната позиция на всички религиозни конфесии в страната, начело с БПЦ, както и другите християнски и ислямски деноминации допълнително подсилва крайното мнение на българското общество „против“ конвенцията.

Вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще.

От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу „зелените“ ограничения, които спират икономическото развитие.

Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки.

Накарани да изброят значимите за обществото ни проблеми, анкетираните открояват като първо и най-значимо ниските доходи (заплати, пенсии, социални помощи) – посочени от 68% от респондентите.

След това подреждат социални въпроси (61%) и бюрокрацията/тромавата администрация ( 58%). Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването.

Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията (44%), която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството.

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, демографията (обезлюдяването и емиграцията на младите).

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 20-24.01.2018 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 986 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Демографски профил на анкетираните

Възраст

18-40 г.

30,4

41-60 г.

34,0

над 60 г.

35,6

Пол

мъж

49,4

жена

50,6

 

Епицентър

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар