Баце е естет: Мутрата яде митичното говеждо „Кобе” от 1200 лева килото

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Еврото в чекмеджето на Бойко Борисов, освен за задоволяване капризите на поредната Мата Хари, отива и за поддръжка на ошишканата физика на бившия премиер.

Източник на Narod.bg разкри, че мутрата от СИК редовно си поръчва доставка на уникалното говеждо месо на породата „Кобе”, чиято цена е по джоба само на милионери.

Килограм от ценното месо струва между 400 и 600 евро, т.е., от 800 до 1200 лева.

Говедата „Кобе” са порода, която се отглежда в едноименния японски регион. Те не са отделна раса, а название на говедата таджими, които се отглеждат там.

Извън Япония са познати и като порода „Вагю”. Вносът на месо от японски говеда „Кобе” в ЕС е забранен, тъй като японците нямат кланици, които да отговарят на стандартите на съюза.

Затова стековете и вурстовете от тази порода са на крави, отглеждани в Европа. Месото има особена мозаична структура – то е осеяно с фини нишки сланина. Има и изключително ниско ниво на наситени мазнини. Говедата и кравите от тази порода имат нужда от около три пъти повече време от останалите, за да станат готови за клане. При тях не се използват антибиотици и хормони за растеж.

Кило от месото им струва от 400 до 600 евро. Годишно само 4000 говеда изпълняват критериите за истинска порода „Кобе”.

Извън Япония тези говеда се разпространяват през 90-те години, когато са внесени в САЩ с научна цел. Тъй като търсенето на месото им е все по-голямо, се увеличават фермите за развъждането им. Гледането им е трудоемко и скъпо, затова е наложително фермите да са оборудвани само за тази порода.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар