„Бащата“ на валутния борд: Поправката на Менда Стоянова е шокираща!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поправката на Менда Стоянова е шокираща. Защо някой би предложил „да поправя“ нещо, което не е нарушено?

Откакто валутният борд беше въведен и разби смазващата хиперинфлация на 1 юли 1997 г., той се представи забележително. Затова не е изненадващо, че валутният борд е най-уважаваната посткомунистическа институция в България и че е широко подкрепен от българската общественост, коментира проф. Стив Ханке, известен още и като „баща“ на паричния съвет.

На 23 януари парламентаристът Менда Стоянова внесе поправка в закона, регулиращ работата на БНБ. Поправката на Стоянова би променила правилата, които уреждат системата на валутния борд в България и обменния курс на лева с еврото. Освен че е шокираща, поправката на Стоянова е опасна. Тя съживява спомени за Аржентина, допълва проф. Ханке. Той припомни, че на 1 април 1991 г. Аржентина въведе система, наречена „конвертируемост“. Това не беше точно валутен борд, но имаше някои от функциите на валутния борд – най-важното, фиксиран валутен курс между песото и щатския долар. Конвертируемостта уби инфлацията на Аржентина и работеше добре до началото на 2001 г. Именно тогава икономическият цар на Аржентина направи промени в Закона за конвертируемостта, които съвпадат с предложеното изменение на Стоянова. Резултатите бяха катастрофални. За по-малко от година, на 23 декември 2001 г., суверенният дълг на Аржентина изпадна в състояние на фалит и възцарува политически хаос, коментира Ханке, който е отявлен критик на идеята за присъединяването на България към еврозоната.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на финансовия министър Владислав Горанов да договори текст в Закона за БНБ, така че да не отпада сегашната законова защита на фиксирания курс и след влизането на България в чакалнята за еврото. От думите на Борисов преди началото на правителственото заседание вчера се разбра, че той настоява курсът да може да се променя само след ратификация от парламента, както е и в момента. Според експерти това е единственият вариант, който гарантира на България, че ще запази сегашната си защита на курса.

„Вземете едно решение накрая, питайте и ЕЦБ – за всички страхове, които от опозицията се опитват да насаждат, да е необходимо ратификация от българския парламент. За да не кажат, че двама души, Горанов и Радев, управителя на БНБ, само биха могли да взимат подобно решение. Така че, и това го приключете, защото тези хора търсят единствено да си играят със страховете на хората“, каза Борисов.

През уикенда се разбра, че за пръв път от 20 години насам властта възнамерява да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лева към еврото, без да изменя сегашното съотношение 1.95583 лева за едно евро. Промените са в закона за БНБ и са внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Предложението й е да се запише, че от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

Това означава, че други държави ще могат да искат промяна на валутния курс и решение за това ще може да се взема със съгласието на българския финансов министър и управителя на БНБ, но не и на парламента. Освен това заседанията във Франкфурт са секретни и публиката разбира за промяната постфактум, докато в момента изменението на курса не може да стане за часове, тъй като изисква промяна на законов текст от Народното събрание. От началото на седмицата управниците уверяваха, че новият текст не създава опасност за курса в бъдеще, но експертите се разделиха по темата. Едни твърдят, че всичко с текста е наред, защото няма финансов министър и управител на БНБ, които биха се съгласили на различен курс, докато други обясняват, че притесненията за бъдещи рискове са основателни.

В изпълнение на разпореждането на премиера министър Владислав Горанов вчера се срещна в парламента с управителя на БНБ Димитър Радев, Менда Стоянова и представители на БСП, ДПС и други партии. Запознати твърдят, че БСП и ДПС са твърдо против текстовете на Стоянова в сегашния им вид. Представители на опозицията потвърдиха, че на съвет в парламента е постигнато съгласие експерти да мислят нов текст, който да подобри сегашния на Менда Стоянова. Според специалисти единственият сигурен за България текст трябва да включва парламентарна ратификация, за каквато говори Борисов. Не е сигурно обаче дали за подобно решение ще има съгласие от ЕЦБ, още повече в такива кратки срокове.

mignews

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар