Бащата на

Бащата на “Червения пират”: Контактува само с майка си, готов съм да поема грижи за него

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бащата на Илко Захариев – “Червеният пират” не може да си обясни как синът му успява да се замеси в подобен сюжет. Защитата на “Червения пират” ще поиска той да бъде преместен в психиатрия в Бургас.

Бащата Николай Захариев говори само пред БНТ. 

“Червеният пират” беше задържан с обвинение за закани с убийство, защото е заплашвал с имейли политици, магистрати, полицаи и обществени личности.

Мъжът разказва, че е разбрал от новините, че синът му е станал един най-известните хора в държавата. От години двамата не поддържали контакт.

“През последните десет години сме разделени с майка му. Той остана да живее при нея. Кандидатства архитектура, мислех, че е приет и е завършил. Предполагах, че работи в София. Той не пожела да контактува. Контактува само с майка си”, заяви пред БНТ Николай Захариев, баща на Илко Захариев.

Бащата на Захариев разказва, че не е знаел синът му да се подвизава с прякора “Червения пират”. Според Николай той не е способен да организира такава мащабна кампания за заплахи срещу магистрати и политици.

“Той беше тих и скромен. Много интелигентен. Учеше си уроците, беше отличник. Недоумявам. Не е бил агресивен никога. Говорихме с адвоката, че съм готов да поема грижи за него. Да го приютя да мине през психиатрия и да се възстанови”, допълни Николай Захариев.

БНТ: Вие имате ли обяснение как синът ви попадна в този сюжет?

Николай Захариев: Нямам.

В Сливен, където “Червеният пират” живее с майка си, съседи разказват, че не са го виждали отдавна, но през годините се е случвало да викат полиция.

“Определено не създаваше проблеми, но имаше някакъв вид заплахи. Лепеше по вратите бележки – “Не тропайте”, “Не чукайте”, споделя Венета Петрова.

“Недейте да ме притеснявате, ще стрелям”.

“Звъняхме на кварталния и след това го изпратиха за лекуване в болницата”.

Срещу Захариев в СРС има аналогично дело, разказва служебният му защитник Георги Георгиев. Разследването там обаче е установило съвсем различен стил при писането на заплашителни имейли, а голяма част от тях са били насочени към фирми.

“По-скоро вулгарно цинични житейски послания, докато тук са политически послания. Много вероятно е да е жертва на една манипулация и да е жестоко използван или най-малкото манипулиран”, заяви Георги Георгиев, адвокат на Илко Захариев.

Правосъдният министър в оставка Атанас Славов заяви в “Още от деня”, че не вярва човек, който е психически неустойчив, да избира сам жертвите си.

“Трябва да се разследва дали няма някаква друга връзка. Дали някой не стои зад него”, каза Атанас Славов.

Според защитата трябва да се проследи движението на откритите в Захариев смартфони преди изпращането на имейлите, както и от кого са били закупени. За тях обвиняемият твърди, че ги е намерил в кош за електронни отпадъци в столичен мол, тъй като събирал стара техника, която връщал за рециклиране.

“Или са му подхвърлени, или са му дадени. В храната му открих доста скъпа храна. Той имаше три чанти багаж с книги и една със скъпа храна. Той няма една стотинка. Силно се притеснявам за живота и здравето на това момче”, каза още Георги Георгиев, адвокат на Илко Захариев.

Според прокуратурата има достатъчно събрани доказателства, че именно Захариев е човекът, който стои зад заплашителните имейли.

Каква ще бъде съдбата на “Червения пират” ще стане ясно следващата седмица, когато Захариев ще протестира пред СГС задържането си.

Ако бъде признат за виновен, Илко Захариев може да получи до шест години затвор.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар