ББР е плащала 5-6 пъти по-скъпо за медийни услуги

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има сключвани договори с трети страни, които са абсолютно неизгодни за ББР. Имаме един конкретен пример с един договор, по който банката плаща 5 или 6 пъти над пазарната цена за определена услуга от трето лице, става дума за взаимоотношение с медиите. Сега го прекратяваме. Имаше договор с трета фирма за около 18-20 хил. лева на месец за услуга, която никой не я ползвал в банката – договорът беше във връзка с GDPR регламента. Прекратихме го и него“. Това съобщи в интервю за БНР Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Той подчерта, че заплатите на новия екип в ББР са „в пъти по-ниски“ от предишния.

„В ББР заварихме корупция и лошо управление“, подчерта Арабаджиев и уточни, че когато е влязъл като изпълнителен директор в банката, е заварил изключени контролни механизми. Ето защо според него има основание да мисли, че в много направления от нейната дейност е била ощетявана по различни начини.

„От големите 8 кредита, отпуснати от ББР, което е много непривична за търговските банки голяма концентрация, не казвам, че непременно е нещо лошо, един е в просрочие, от останалите 7 – пет нямат ангажименти да плащат към момента. Те са в гратисни периоди по главница, а 4 от тях и по главница, и по лихва“, обясни Цанко Арабаджиев и подчерта, че фокусът на ББР е обърнат вече към малките компании:

Финансиране за около 20 млн. лева директно е отпуснала ББР при новото ръководство“.

По думите му огромна част от вътрешните правила на ББР са променени, за да не се случва това, което се е случвало преди, дори и след като екипът му не е вече начело на банката:

„Искаме след време ББР да стане един от положителните примери, в които измамите са напълно изкоренени, посредством една система. Дойдоха специалисти и ни показаха 25 стъпки, които трябва да се предприемат, така че една организация за бъде максимално изчистена от подобни практики. не е сложно, изисква се воля, а ние я имаме“.

Изпълнителният директор на ББР разказа, че за този пост му се е обадил лично Кирил Петков, с когото тогава не се познавали:

„Каза ми, че ще бъде министър на икономиката, беше още преди да стане. Всички знаехме, че в ББР има съсредоточени недобри практики и като един от най-важните инструменти под неговото управление, е нормално да си е мислел за екипа, с който ще започне работа като министър“.

Арабаджиев обясни, че от ОББ е бил уволнен преди години заради конфликт с прекия му ръководител.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар