ББР не е ударена от санкциите по “Магнитски” – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Уверението на икономическия министър идва на фона на огромния скандал с американските санкции. Ударени по закона “Магнитски” бяха три лица – Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Обект на санкциите са още 64 фирми, свързани с тях.

Това обаче се случи и на фона на разкритията от страна на Министерството на икономиката, според които ББР е отпускала многомилионни кредити на шепа фирми, голяма част от които свързани именно с бившия депутат от ДПС.  ББР има отпуснати кредити на “Благоевград БТ” (над 140 млн. лв.) и на “Маркет инвестмънтс” (“Техномаркет” – над 115 млн. лв.), в които депутатът Делян Пеевски имаше миноритарни дялове, но ги продаде.

В момента Националната агенция по приходите (НАП) проверява дали държавни фирми могат да бъдат засегнати от санкциите по закона “Магнитски”, заради взаимоотношения с фирмите на Пеевски и Божков.

Междувременно стана ясно още, че Управителният съвет на ББР продължава упорито да пречи на назначения от министър Петков одитен комитет, който да провери работата на банката. Все още не са предоставени кредитните досиета по отпуснатите заеми. 

Заради скандалите с ББР икономическият министър смени Надзорния съвет на банката. Назначени бяха Васил Щонов и Валентин Михов, които застават на мястото на Митко Симеонов и Велина Бурска, назначени от бившия вече министър на икономиката Емил Караниколов от кабинета “Борисов 3”.

ФрогНюз припомня, че той бе сменен от поста в разгара на летните протести. Тогава заедно с Караниколов сменени бяха и Владислав Горанов и Младен Маринов. Мотивът – евентуална връзка с ДПС. 

Очаква се Българската народна банка утре да излезе с решение дали предложените от Кирил Петков назначения в Надзорния съвет на ББР ще бъдат одобрени.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар