Бойко Борисов

ББР – част от българската следа в международния скандал за пране на пари

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
България изплува в международния скандал за пране на пари. Три са родните банки, които фигурират в изтеклите шокиращи доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. Сред тях – и Българската банка за развитие.

ББР бе замесена в скандал преди няколко месеца, когато с поста си се раздели нейният директор – приближеният Стоян Мавродиев. Според докладите Българската банка за развитие е една от банковите институции, участвали в съмнителните транзакции на стойност над 60 милиона долара.

Банката е 99,9% собственост на българската държава.

Разкритията са направени от Международния консорциум на разследващите журналисти. Данните са на базата на хилядите документи, събрани от FinCEN. 

Замесени освен ББР банки, са още “Пиреос Банк” и “Инвестбанк”.

Проверка на Фрог установи, че до момента нито една от финансовите институции не са публикували официално опровержение на твърденията и разкритията. Такова няма, както от Асоциацията на банките в България, така и от принципала на ББР – българското правителство.

.

.

.

Според разкритията трансферите са извършвани в периода между декември 2010 г. и април 2017 г., като са били обработвани от банка в Ню Йорк, която е подала сигнали към властите. Над 31 млн. долара са получени в България, а близо 32 млн. долара са били изпратени от страната.

В края на 2016 г. “Пиреос банк” и ББР правят съмнителни, според редица експерти парични преводи, при която към сметката банка са влезли 31 милиона долара. От “Инвестбанк“ са излезли 100  хил. долара към клиент на “Чехословенска обходни банка“.

 

Сред изплувалите лица е българката Ружа Игнатова, която към момента е в неизвестност. Припомняме, че тя, заедно с брат си, бе обвинена в САЩ за финансови измами в огромни размери.

 

Игнатова се представяше за основател на криптовалутата OneCoin, която събра над 4 млрд. долара от инвеститори от цял свят. Според разследавщи обаче, става дума за пирамида, а валутата е била фалшива. Родната прокуратура също се бе заела със случая, но тогава нарушения не бяха открити.

 

В разкритията на Международния консорциум на разследващтие журналисти участват и от “Биволъ”. От там обявиха, че тепърва ще публикуват интересни подробности от доклада.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар