ББР: Ще има нови 1,7 млрд. лева за малкия и среден бизнес – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българската банка за развитие заяви пред Европейската комисия желанието си за привличане на допълнителни средства за възстановяване и развитие на малкия и средния бизнес. Това ще стане чрез програмата InvestEU. Общият ресурс, с който банката ще може да разполага е до 1,7 млрд. лв. Очаква се окончателното одобрение за включването на ББР в InvestEU да стане през октомври, съобщават от финансовата институция.

В края на май ББР проведе пазарни проучвания сред потенциални финансови посредници и браншови организации. Целта беше да се структурира най-подходящият за българския пазар гаранционен продукт по програмата на ЕК. В резултат на одобрението на новите средства от ЕК новият гаранционен продукт на банката ще мобилизира публичен и частен ресурс за осигуряване на достъп до финансиране за малките и средните предприятия в области, които банките считат за високорискови, съобщават от ББР. Това ще бъде реална възможност за повишаване на конкурентоспособността на фирмите чрез увеличаване капацитета на предприятията в области като: цифровизация, иновации, интернационализация и нови устойчиви технологии.

Очаква се да бъдат подкрепени над 3 260 малки и средни български компании и да бъдат създадени най-малко 8 000 работни места, а над 18 000 да бъдат запазени.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар