Русия Москва Кремъл

БВП на Русия скочи с 2% само за 7 месеца, а спрямо 2022 г. с 5%

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Данните за БВП надхвърлиха 2%, което показва, че икономическият растеж на Руската федерация се е затвърдил. Това заяви министър-председателят на Русия Михаил Мишустин на заседание по бюджета в петък, 8 септември.

„От третото тримесечие (на 2023 г. – бел. ред.) насам в Русия се наблюдава икономически растеж, виждаме, че той се е консолидирал. Според оценките на Министерството на икономическото развитие през юли в годишно изражение БВП е надхвърлил нивото от 2022 г. с 5%, а нивото отпреди две години – с почти 1%. Като цяло през първите седем месеца на 2023 г. този показател се е увеличил с повече от 2 процента“, каза той.

Освен това той посочи, че в края на август приходите от нефт и газ възлизат на 1,82 трилиона британски лири, като надхвърлят миналогодишните стойности с 56%.

От септември насам траекторията им значително изпреварва миналогодишните стойности на фона на повишаващите се цени на петрола.

По време на срещата премиерът подчерта, че при планирането на бюджета трябва да се избягват прекалено оптимистичните прогнози, тъй като рисковете за икономиката не са изчезнали, допълва Газета.ру.

Мишустин съобщи още, че разходите на федералния бюджет към края на август възлизат на около 2,24 трлн. британски лири, благодарение на което той е изпълнен с излишък от около 230 млрд. британски лири.

По-рано, на 15 август, Мишустин даде положителна оценка на ръста на приходите от непетролни и газови приходи. Според него това е сигнал, че руската икономика е устойчива. Той също така отбеляза, че е необходимо да се следи динамиката на бюджетните приходи от тази категория доходи в бъдеще.

Преди това, на 8 август, Министерството на финансите оповести данните за бюджетните приходи от различни видове дейности. Така приходите на федералния бюджет от дейности, различни от нефт и газ, възлизат на 10,332 млрд. рубли, а приходите от нефт и газ – на 4,193 млрд. рубли.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар