Бг пенсиите 6 пъти по-малки от германските – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пенсиите в България са над шест пъти по-ниски от тези в Германия, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Годишната сума, която получава човек с пенсия за стаж и възраст, средно за страната ни е 2715 евро, е в Германия взимат средно по 17 277. Средно на месец пенсионерите в България взимат по 226,20 евро, а в Германия по 1440 евро, пише “Труд”.

Публикуваните от Евростат данни са за 2021 г., но те ясно показват къде се намира пенсионната система на страната ни спрямо останалите държави от ЕС. А ситуацията не се е променила много въпреки направените увеличения на пенсиите през последните години.

Ниските пенсии в България се дължат на две причини, става ясно от данните на Евростат. От една страна са ниските доходи, върху които се осигуряваме, а от друга са малкият размер на разходите за пенсии спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Тоест пенсиите са ниски не само защото икономиката ни изостава спрямо тази на другите страни, а и защото разходите за пенсии като дял от произведеното в страната са по-малки спрямо нивото в други държави членки на ЕС.

Дори след увеличенията на пенсиите разходите за изплащането им през настоящата година са малко над 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. А средно за страните от ЕС разходите за пенсии са 12,9% от БВП. На първите места по този показател са Гърция, където за пенсии дават 16,4% от БВП, Италия с 16,3% и Австрия с 15%.

Най-високи са пенсиите в Люксембург – средно 2575 евро на месец, а на следващите места са Дания с 2417 евро и Австрия с 1958 евро. В България пенсиите са най-ниски спрямо останалите страни от ЕС. Най-близо до нас е Румъния със среден размер на пенсиите 382 евро, което е с над 150 евро повече от изплащаните суми в България. В Гърция средният размер на пенсиите е над 1000 евро, а във Франция е над 1500 евро.

Ако вземем предвид разликата в цените между различните страни от ЕС, се оказва, че българските пенсионери отново са най-бедни, но разликата спрямо останалите страни от ЕС не е толкова голяма. По паритетите на покупателната способност (ППС), който отчита различието в ценовите равнища между страните, средният размер на пенсиите в България е 436,80 евро, а в Германия е 1325,80 евро. По този показател разликата в размера на пенсиите в България и Германия е по-малка, защото цените в страната ни са по-ниски. Но дори и така българските пенсионери са над три пъти по-бедни от тези в Германия.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар