БДЖ купува вагони от германските влакове Intercity

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БДЖ и Deutsche Bahn са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници. С тях националният железопътен превозвач ще модернизира повече от 20% от подвижния състав, използван в момента, който е на възраст над 40 години. Това стана ясно по време на среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков с посланика на Германия Ирене Планк и представители на германската държавна компания.

“През изминалите шест месеца проведох поредица от срещи с посланици от различни европейски държави и изпратихме запитвания до всички големи производители на подвижен състав в Европа, като целта беше само една – бързи стъпки към реформата на БДЖ”, заяви Гвоздейков, цитиран в съобщение на министерството. Той допълни, че благодарение на активната подкрепа от посолството на Германия за по-малко от 3 месеца е осигурен модернизиран подвижен състав на европейско ниво, който е наличен и ще бъде доставен в кратки срокове.

“Това е отличен шанс българското общество най-после да получи така чаканата реформа в железопътния транспорт, която не е направена повече от 30 години”, заяви още Гвоздейков.

Министърът подчерта, че ще бъдат закупени между 50 и 70 модернизирани пътнически вагона, които до миналия месец са били в експлоатация от Deutsche Bahn по линиите “Intercity”. “Подвижният състав е за скорост до 200 км в час, климатизиран, без купета, а тип отворено пространство, като притежава всички удобства за пътниците”, допълни Георги Гвоздейков. Предстои до средата на февруари български екип да посети Германия за уточняване и финализиране на процедурите по доставка и придобиване.


Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Посланик Планк заяви, че е впечатлена от енергията и ентусиазма, с които екипът на Министерството и на БДЖ са работили по този проект. “За по-малко от 3 месеца с много целенасочена работа от ваша страна успяхте да превърнете идеята в реални резултати”, добави посланикът на Германия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар