Безкомпромисен: Военният министър ще отстоява мнението си да няма войски на НАТО

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Военният министър Стефан Янев признава, че мнението му да не се разполагат допълните войски на НАТО в България е лично, но в същото време твърди, че ще го отстоява и при изготвянето на официална позиция. Това става ясно от отговори на Министерство на отбраната до „Дневник“.

Само преди дни, доскорошният служебен премиер и настоящ военен министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО на територията на България чрез нарочен пост във Фейсбук.  „Не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България“, написа той в социалната мрежа.

Почти веднага, премиерът Кирил Петков се разграничи от своя предшественик като определи позицията му като единствено негово лично мнение. “Въпросът за засилване на военното присъствие на НАТО в България не е разискван в Министерски съвет”, каза Петков в отговор на въпрос дали позицията на Янев е официална и дали има консенсус по тази тема. „Съобщенията на министъра по тази тема са негово лично мнение и по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство. Ясно заявих, че ние ще бъдем активен член на НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля“, разясни премиерът.

Срещу позицията на Янев се обявиха и от парламентарната група на Демократична България. От политическата сила обявиха, че не са съгласни с линията на неутралитет спрямо Русия и държи да разположим военни сили на НАТО, ако ни бъде поискано.

Сега от МО обясняват, че позицията на Янев, споделена в личния му профил във фейсбук, е лична позиция в качеството му на министър на отбраната и е изрично упомената като такава в самия пост. След това се посочва, че тя ще бъде отстоявана и при възникването на необходимост от изготвянето на официална позиция на България. Все пак се прави уговорката, че това ще става, ако няма съществена промяна в геополитическата среда, която да наложи промяна в това отношение. От становището става ясно, че за разполагане може да се мисли, ако има „усложняване на средата на сигурност до степен, до която релевантните процеси на милитаризация в тази част на света да бъдат оцени като реална и непосредствена заплаха за сигурността на алианса или на държава членка“. 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар