Безкомпромисно: Акции из цялата страна срещу търговията с гласове

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Масирани акции в цялата страна срещу търговията с вот и контролираното гласуване. Арести вече има в Пловдив, Смолян и Бургас. Разкрита беше схема „Хляб срещу глас”, проверяват се горски служители в Кърджали, разследва се дори общинското предприятие „Чистота” в Пловдив.

Главният прокурор поиска имунитета на кандидат-депутата Цветелин Георгиев заради обвинение в контролиран вот, а Централната избирателна комисия одобри молбата.

От разпространеното от Прокуратурата искане става ясно, че операцията срещу кандидата за народен представител от Бургаско е проведена на 29 юни. Всички събрани доказателства сочели, че кандидат-депутатът с инициали Ц. Г. е извършил престъпление, свързано с изборите в неделя.

От коалиция „Изправи се! Мутри вън!” в Бургас, които имат в листата си кандидат с такива инициали, моментално рeагираха и техният кандидат Цветелин Георгиев напусна доброволно листата.

Мотивите на главния прокурор, които бяха изпратени до ЦИК, са свързани със събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление спрямо човек с инициали Ц.Г.

Според държавното обвинение лицето е дало на четирима души имотна облага, с цел да ги склони да гласуват в полза на определен кандидат и коалиция. Централната избирателна комисия одобри искането и свали имунитета на кандидата за народен представител от Бургаския регион. А от щаба на Коалицията „Изправи се! Мутри вън!”, обясниха, че проверяват случая.

„Провели сме разговор с г-н Георгиев. Изясняваме случая, но това, което той твърди, е, че няма никаква съпричастност с практики, които са извън върховенството на закона. Въпреки това като водач на листата сме взели решение Цветелин Георгиев да бъде отстранен”, заяви Живко Табаков, водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!”-Бургас.

Самият той изрази готовност да подаде своите документи за напускане на листата и в ранния следобед беше заличен.

„Сроковете, които са в Изборния кодекс, не разрешават да се постави нов кандидат”, заяви Михаил Хаджиянев, председател на РИК-Бургас.

В Бургаско се проведе и паралелна акция срещу купуването на гласове. Униформени провериха десетки адреси в цялата област. По неофициална информация арестуваните са четирима. Иззети са списъци с имена и лични данни, ваучери, както и пари в брой. Хората отричат да има пазар на гласове.

А служебната власт увери, че войната с купения вот е в разгара си.

„Българските граждани да се чувстват сигурни и да дадат своя вот без притеснение”, заяви министър-председателят Стефан Янев.

Същевременно беше съобщено, че в Смолян са предлагали 40 лева за глас. Сигналът е от кандидат-депутат, който е подал информация срещу собствената си партия.

В Пловдив е арестуван 50-годишен мъж за продаване на гласове. В него са открити листа голям формат със собственоръчно изписани имена, ЕГН-та, номера на лични карти и адреси. Според разследващите мъжът е предлагал имотна облага за гласуване за определена партия. Мъжът е криминално проявен и осъждан.

Проверява се и сигнал за корпоративен вот в общинската фирма „Чистота”. Според сигнала ръководството на предприятието е предлагало по 100 лева на служител, за да гласува за определена политическа сила. Управителят призна, че полиция е влизала в предприятието, но обясни, че това е било за беседи с работещите. Повечето от служителите са от квартал „Столипиново”.

В някои от общините е установено, че броят на хората, заявили гласуване с подвижна секция, се е увеличил двойно в сравнение с предишните избори, а на места пък са се раздавали дърва срещу глас.

Схемата с подвижните кутии не е нова, но според полицията този път мащабите са по-големи. По този начин се избягва гласуването с машина, а при хартиените бюлетини манипулациите били по-лесни. В общините Минерални бани и Стамболово броят за заявилите подвижна кутия е около 800. За част от тях проверката установила, че не са в страната, а заявленията им са подадени лично. За други били представени бележки от лекари за болести, които не пречели да стигнат до изборните помещения. В същото време общините, които приемат заявленията обясняват, че на хартия всичко е законно.

Само в село Караманци в община Минерални бани заявление за гласуване с подвижна кутия са подали 150 души. Там хората не са наясно как ще се справят с машините и именно това посочват като една от причините за големия брой заявления.

Според полицията обаче става въпрос за схема за манипулации на вота.

„Има данни за извършено престъпление. Част от лицата се намират извън страната и няма как да подадат заявление за гласуване в подвижна секция”, каза Венцислав Кирчев, и.д. директор на ОД на МВР – Хасково.

Част от желаещите подвижна кутия пък въобще нямали проблеми с придвижването, а страдали, например, от високо кръвно и диабет. Реално обаче време за проверка на медицинското състояние на хората няма.

„Няма как да се случи това за времето до изборите”, обясни Добромир Якимов, председател на РИК – Хасково.

От община Минерални бани заявиха, че акциите на МВР всъщност пречели на изборния процес, вместо да го подпомагат. Там нямало заявления от хора в чужбина, а всички имали медицински документи.

„Този репресивен период отдавна остана назад във времето преди 1989 година”, коментира Мюмюн Искендер, кмет на община Минерални бани.

В същото време в Момчилград полицията е установила и друга схема – дърва срещу глас.
„Имаме задържан 71-годишен гражданин, който в качеството си на длъжностно лице е принуждавал служители да раздават дърва за огрев, а от тези, на които са раздавани, е било изисквано да гласуват за определена политическа партия”, обясни Атанас Чотров от Охранителна полиция – Кърджали.

Става въпрос за бивш ръководител на Горското в града, който е пуснат от ареста заради влошено здравословно състояние.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар