Безогледната война срещу президента

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нашумелият отпреди десетина дни скандал с джиповете на МВР и намесата на ОЛАФ продължава да е във фокуса на телевизиите, а основният ефект, който постигна до момента, е измъчен опит за отклоняване на общественото внимание от истинските проблеми на властта.

От лятото насам и досега темите за чекмеджето с пачки и кюлчета, записите с гласа на Борисов и недоволството от мерките срещу пандемията не са преставали да бунят гнева на хората. Затова трябва ново зрелище, като целта безспорно е да не спира канонадата от удари срещу основния враг – президента, който проби системата и настрои огромни маси срещу сегашното пагубно управление.

Взаимните обвинения кой в крайна сметка е виновен и трябва да носи отговорност в случая с обществената поръчка, взета на мушка от ОЛАФ, само поддържат огъня и подхранват спекулации.

Как и защо например името на президентския секретар Пламен Узунов попадна в полезрението, след като официално уведомление, свързано с него, няма нито от страна на прокуратурата, нито от страна на разследващите? „За мен основният въпрос в официалната позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности относно елементите на разследването? Откъде знаят? Дали подтикват разследването в определена посока или получават информация? Има следствена тайна. Има ли теч на информация към определена политическа сила?“ Тези риторични въпроси задава защитничката на Узунов адвокат Емилия Недева. Тя е категорична, че по време на цялата процедура, започнала при кабинета „Борисов 2“ и завършила с подписване на договора при „Борисов 3“, се следва механизъм на предварителен, последващ контрол и вътрешен одит. Нито един от тях не е подал сигнал, че има нещо нередно с тази поръчка. Ако има разминавания в договореното и обявеното, както твърдят от ГЕРБ, би трябвало това да е видимо за всички участници.

Защо се намеси европейската служба?

В годишните доклади на ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) се вижда, че обикновено се дава само статистика, като службата се въздържа да посочва информация по отделни проучвания. В българския случай обаче се конкретизира, преценила е, че е нарушен договорът, с който са отпуснати средствата за високопроходими автомобили, като са закупени друг клас – китайски SUV.

Къде е нарушението? В това, че трябва да се съгласува с Еврокомисията, ако се променя изискване в поръчката. Ако е имало основание да се промени класът на автомобилите, е трябвало да бъде потърсено одобрението на ЕК, да се обяснят причините и да се почака за получаване на евентуално съгласие. Това е „горещият картоф“ в полето на Узунов като бивш вътрешен министър в служебния кабинет и предстои да бъде доказано и изяснено.

Службата препоръчва България да възстанови в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР.

Но тук следва друг интересен момент – вече по времето на приемника на Узунов Валентин Радев  Брюксел официално предупреждава МВР за проблеми в сделката с джиповете. Въпреки това на 18 февруари 2018 г. министърът Валентин Радев подписва договора. Това е почти година след действието на служебното правителство на Герджиков – време, през което имаше и обжалване във ВАС от друг участник, произнасяне и на КЗК, без каквито и да било сигнали от контролните органи, че може да има нещо нередно в условията по поръчката.

А ето и обясненията на Валентин Радев: „Не съм имал мисъл да седна и да проверявам обществена поръчка на правителство, назначено от първия човек в държавата. Не съм поглеждал тази поръчка с тези подробности. Не съм допускал, че може някой да направи така, че да се намали националната ни сигурност… Две системи в България – КЗК и съдът, казват, че всичко е окей и казваме „Да, трябват ни такива автомобили“. Ако е имало такива дефекти, както казва ОЛАФ, защо администрацията е мълчала? Защо, след като са били разпитвани, тези хора са мълчали?“, пита на свой ред Валентин Радев. И вероятно за себе си е прав.

Да, но писмото от ЕК е преди подписването на договора и с това писмо комисията уведомява управниците ни, че ако го подпишат след края на срока за усвояване на средствата, ще дължат неустойки. ГЕРБ обаче правят точно това, като в договора има и допълнителен гаф с датата на договора и датата на изпълнение на доставката на автомобилите. А премиерът сам се е похвалил със закупуването на полицейските джипове на 7 октомври 2018 г., когато лично е инспектирал качеството им.

„Ако констатацията на ОЛАФ е действително нарушение на правилата, защото това не е сигурно, тогава не може да се раздели отговорността между министрите на вътрешните работи, ангажирани с поръчката. Тук и ГЕРБ ще трябва да носи отговорност“, твърди бившият външен министър и бивш евродепутат Ивайло Калфин.

А в крайна сметка

защо не се публикува това споразумение

между ЕС и МВР, за което се твърди, че е нарушено, и да се види какво пише в него.

Но да оставим с отворен финал самата сделка – по нея думата имат разследващите. По-важното е за какво се използва тя и кой е на прицел. Виждаме как Борисов, ГЕРБ и клакьорите им клеветят по медиите президента Радев – заради съветника му Пламен Узунов. Презумпцията за невинност явно не означава нищо в страната на мутрите. И президентът е обвиняван защо не е хвърлил човека на вълците. Както постъпва Борисов. Единствен и неповторим в собствените си представи, Той не дава и не дължи лоялност и уважение никому. Верни хора горят като бушони, само и само да се спаси самият Той. И вместо грозно предателство, страхливост и малодушие, това негово поведение се представя от медиите за принципност и честност.

А колкото до намесата на ОЛАФ – тук също възникват въпроси около нейната принципност.  Хубаво е, че най-накрая се обадиха за нещо след всички тези години, през които сигналите за корупция и крадене от днешната власт, включително на еврофондове, не са спирали. Щеше да е хубаво, ако не беше

политическа поръчка

Понеже няма кой да ме убеди, че това е единственото нещо, което в ОЛАФ са сметнали, че е проблемно.

Случайно ли писмото на ОЛАФ, което е от 6 януари 2021 г., се появява точно на следващия ден, след като президентът обяви, че ще се кандидатира за втори мандат? За идиоти ли ни имат? Появиха се и съмнения, че „съобщението“ на ОЛАФ е писано първо на български език, т.е. в България, след което е преведено на английски. Ако е така, нека всеки да си прави изводите.

Намесата на ОЛАФ в българската политика точно в този момент намирисва на дирижирано предизборно взривяване на скандал, който да се използва в политическата битка. ОЛАФ никога не е изнасяла по този начин резултати от свое разследване, което вече навежда на мисълта, че някой в Брюксел смята чрез ОЛАФ да подкрепи свои протежета в битката за властта в България. Това изглежда доста грозно и съответните въпроси трябва да се зададат към Европа.

Валентин Георгиев, Дума

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар