Безплатни винетки за хората с увреждания за електрически коли с мощност до 160 конски сили

Безплатни винетки за хората с увреждания за електрически коли с мощност до 160 конски сили

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хората с увреждания ще имат право на безплатна винетка за електрически автомобили с мощност до 160 конски сили, реши парламентът, предава БТА.

Измененията в Закона за пътищата бяха внесени от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов и група народни представители и приети днес на първо и второ четене.

В мотивите към законопроекта се посочва, че с него се цели да се поправи пропуск в законодателството, свързан с използването на електрически автомобили от хора с увреждания.

Промените предвиждат на освобождаване от заплащане на винетна такса да подлежат не само леки автомобили с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 киловата (kW) (160 к.с.), но и електрически автомобили с мощност на мотора до 117, 64 kW (160 к.с.).

Георги Георгиев от “Възраждане” каза, че в една община знае за повече от десет отказа за безплатна винетка на хора с увреждания, заради изискването в закона за кубатура на двигателя, каквато електрическият автомобил няма.

Той посочи, че с настоящия законопроект отстраняват този пропуск.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ посочи, че от “Продължаваме промяната” ще подкрепят законопроекта, макар да са били обвинявани от “Възраждане”, че не подкрепят добри предложения. Ето сега не е така, коментира той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар