Forbes: Дания си даде музейните танкове да обучи украинските военни

Безполезните танкове – повечето германски Leopard 2 в Украйна вече не стават за нищо

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Само „много малък брой“ бойни танкове, предоставени на Украйна от Германия, все още се използват, другите вече не стават за нищо, разкри член на управляващата коалиция в Бундестага. Това пише влиятелното дясно американско издание Breitbart.

Парламентаристът от Зелената партия и експерт по отбраната Себастиан Шефер призна тази седмица, че по-голямата част от 18-те танка Leopard 2, доставени на Украйна, вече не са в експлоатация, след като бяха разгърнати на бойното поле преди два – три месеца.

„За съжаление трябва да се каже, че само много малък брой от бойните танкове, доставени от Украйна, могат да бъдат използвани“, пише той в писмо до отбранителните изпълнители според немския вестник Welt.

Шефер твърди, че основният проблем, пред който е изправена работоспособността на доставените от Германия танкове – освен че са поразени при руски удари – е липсата на резервни части за ремонт. Положението допълнително се влошава от опитите на украинските военни да извършат ремонти сами, които според него са довели само до допълнителни щети по танковете.

Въпреки това, независимо от резервните части, признанието, че повечето немски танкове са били повредени под някаква форма на бойното поле срещу Русия, вероятно ще послужи като сериозен удар върху доверието в танковете Leopard 2, които са водещото сухопътно бойно средство в немския арсенал. Танкът и преди е търпял срамни поражения, включително срещу „Ислямска държава“ в Сирия.

Ситуацията също така е емблематична за лошото състояние на отбранителната индустрия на Германия, която бе ужасно недофинансирана от десетилетия въпреки протестите на фигури като бившия президент Доналд Тръмп, който отдавна призоваваше Берлин да изпълни изискванията за разходи за отбрана на НАТО.

Въпреки че е малко вероятно Германия да изпълни изискванията на НАТО и тази година, Берлин се ангажира да удвои помощта си за Украйна от четири на осем милиарда евро.

Шефер твърди, че страната трябва да е готова да похарчи още повече, за да подкрепи прокси войната в Украйна, отбелязвайки: „Ние също трябва да се подготвим за факта, че подкрепата от Съединените щати ще намалее.“

Политикът от Зелената партия каза, че въпреки че Германия е вторият по големина поддръжник на Украйна след САЩ, страната все още „се представя по-слабо“ в помощта в сравнение с размера на икономиката си.

В допълнение към увеличаването на производството на резервни части за бойни танкове, Шефер каза, че Берлин трябва „най-накрая да извърши доставката на крилати ракети Taurus с голям обсег от запасите на Бундесвера“, за да постави украинската армия в по-силна позиция срещу руските сили.

Дали това ще стане, обаче, и кога – засега никой не може да отговори.

Превод и редакция: Епицентър.БГ


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар