Безпрецедентно! Конгресът на САЩ зове Байдън да подаде оставка – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Безпрецедентно! Конгресът на САЩ зове Байдън да подаде оставка

Стоп кадри/Си Ен Ен

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън призова членовете на администрацията да накарат Байдън да подаде оставка. Републиканецът Майк Джонсън предложи на демократите да задействат 25-ата поправка на Конституцията, с която действащ президент може да се обяви за неспособен да изпълнява задълженията си.

Но Джо Байдън отвърна на критиките, като в пламенна реч заяви на поддръжниците си, че ще спечели преизбирането си през ноември, след като слабото му представяне в дебатите породи опасения относно кандидатурата му.

“Знам, че не съм млад човек, не ходя толкова лесно, колкото преди… Не дебатирам толкова добре, колкото преди”, призна той. “Но знам какво знам, знам как да казвам истината [и] знам как да върша тази работа.”

81-годишният г-н Байдън заяви, че вярва със “сърцето и душата си”, че може да изкара още един мандат, докато ликуващата тълпа в Роли скандираше “още четири години”.
Междувременно Тръмп проведе собствен митинг във Вирджиния само няколко часа по-късно, където приветства “голямата победа” в дебата, който според CNN е бил гледан от 48 милиона души по телевизията и още милиони онлайн. “Проблемът на Джо Байдън не е в неговата възраст”, каза 78-годишният Тръмп. “Проблемът е в неговата компетентност. Той е крайно некомпетентен.”

В Камарата на представителите Майк Джонсън заяви: “Нашите съперници виждат слабост в Белия дом, както и всички ние. Казвам това без удоволствие. Смятам, че ситуацията е много опасна. Бих помолил членовете на кабинета да погледнат в сърцата си”. Той отбеляза, че разбира паниката в редиците на демократите, но става въпрос за цялата страна, чийто президент очевидно не е в състояние да си върши работата – и затова министрите и вицепрезидента трябва да действат.

Посочената поправка на американската конституция действа от 1967 г. Тя дава право на вицепрезидента и мнозинството от членовете на кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява задълженията си. Тяхното решение трябва да бъде подложено на гласуване от Конгреса – и то влиза в сила, ако бъде подкрепено от 2/3 от гласовете в двете камари.

До такава ситуация никога не се е стигало в историята на САЩ.

Редакционната колегия на американския вестник “Ню Йорк Таймс” снощи призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Под заглавие: “За да служи на страната си, президентът Байдън трябва да напусне предизборната кампания”, медията, която симпатизира на демократите, зове Байдън сам да се откаже от надпреварата.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил “възхитителен президент”, либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като “сянката на велик държавен служител” и би се впуснал в “безразсъдна авантюра”, ако продължи кампанията си.

“Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън”, пише вестникът. “Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи”, добавя нюйоркското издание.

На този етап кампанията на Джо Байдън декларира, че той ще продължи предизборната надпревара. Не се обсъжда възможността президентът на САЩ Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране и той планира да участва в дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през септември, заяви снощи говорителят на кампанията на Байдън, цитиран от Ройтерс.

Също снощи самият Байдън заяви, че възнамерява да победи съперника си от Републиканската партия и също не даде признаци, че обмисля да се откаже от надпреварата.”Знам, че не съм млад човек. Не ходя толкова лесно, колкото преди, не говоря толкова гладко, колкото преди, не дебатирам толкова добре, колкото преди”, каза Байдън на митинг един ден след директния сблъсък с Тръмп. “Нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да се справя с тази работа. Залогът е твърде висок”, заяви Байдън.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар