Безредиците в Хонконг са планирани и управлявани от американските и британските разузнавателни агенции The Sofia Times 1 2 minutes read

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Безредиците в Хонконг придобиват все по-резки форми и от двете страни. Англоезичното издание от Пекин China Daily публикува видео на страницата си в „Туитър“, на което показва как един от протестиращите стреля по сътрудник на полицията с произведен в САЩ гранатомет М320 в хонконгския район „Тимшацуй“.

Макар и косвено, това показва възможността Генералното консулство на САЩ в Хонконг да снабдява бойците от опозицията не само с пари и листовки, за да извършват своите действия. Фактът, че протестите в Хонконг са планирани и управлявани от трета сила в лицето на американските и британските разузнавателни агенции, е практически неоспорим сред експертите. Въпросът е докога китайските власти ще толерират подобна намеса във вътрешните работи на страната? Попитахме за това ориенталиста, специалист по Китай и Япония, ръководител на аналитичния център „Руска мечта и китайска мечта“ на „Изборский клуб“ Юрий Вадимович Тавровский.

„Развитието на ситуацията в Хонконг става, за съжаление, все по-остра. Създадена е доста стабилна група протестиращи активисти, която е много изобретателна в провеждането на своите действия, които нарушават не само нормалния живот на гражданите, но и застрашават международния статут на Хонконг. Онзи ден най-важното летище за целия азиатско-тихоокеански регион беше парализирано, на няколко пъти спря наземния транспорт, блокира подводния тунел от остров Хонконг до континенталната част на Китай. Сега е достигната нова „висина“. Протестиращите държаха английски и американски знамена в ръцете си, както и хонконгски знамена от периода на британското колониално управление, но сега вече се виждат оръжия в ръцете им.

Малка, но сплотена и активна група се възползва от недоволството, което се е натрупало сред стотиците хиляди жители на Хонконг поради промяна в начина им на живот след трансформирането на Хонконгската коронна колония в Хонконгския специален автономен регион в КНР през 1997 г. Това е типична ситуация – нека си припомним противоречията между „Оситата“ и „Веситата“ след обединението на Германия. Но в този случай се усеща присъствието на външни сили, както не беше в Германия. Тези сили провокират Пекин на решителни действия, които са подобни на събитията на площад „Тиананмън“ през 1989 г. Тогава на престижа на Пекин с неговото „китайско чудо“ бе нанесен мощен и дълготраен удар. Въведените икономически санкции също забавиха развитието на КНР и някои от тях са валидни и до днес. Мисля, че експертите от западните „мозъчни тръстове“ и специални служби са открили най-болезнената точка на Китай.

Не само това, Пекин планира на 1 октомври да отбележи 70-годишнината на Китайската народна република, а властите трябва да демонстрират постижения както във вътрешната политика, така и във външната. Огромните успехи в икономиката, науката и културата е невъзможно да се клеветят и омаловажават. Но затова може да се разкрият събитията в Хонконг. Дългосрочният ефект също е важен – Хонконг е глобален финансов център, в който финансовите операции се извършват в целия свят, включително в самия Китай, представляван от Централната банка и други големи банки, както и от богатите китайци. Фактът, че глобалното финансово състояние на Хонконг се поставя под въпрос, е много неприятен сценарий. Последиците от него могат да бъдат сравними с приемането на американски търговски санкции срещу Китай. Ако говорим за намеса на САЩ, то, разбира се, е така, въпреки че тя все още не е напълно разкрита от китайските тайни служби. Американците използват британското ноу-хау, останало от времето, когато Хонконг е бил под британски контрол, включително влияние в хонконгските елити, т.нар. “Агенти на влияние.” Не изключвам, че сега се засили и работата с преки агенти, останали от Великобритания в Хонконг – в полицията, съдилищата и други административни органи. Американците, действащи в рамките на Англосаксонския съюз, се опитват да нанесат на Китай най-осезаемите щети.

Времето ще покаже дали китайското ръководство ще разкрие фактите за намесата на Запада в подготовката и провеждането на протести в Хонконг. Досега китайците не са представили, така да се каже, „веществени доказателства“ под формата на документи или признания. Но човек трябва да е сляп, за да не види прост факт: всичко, което се случва, играе в ръцете на американците и най-вероятно това съвпадение с началото на санкционната война не е случайно. От само себе си такива вълнения не възникват. Имаме работа с типичната „оранжева революция“.

В заключение ще цитирам откъс от последния брой на официалния китайски вестник „Женмин Жибао““: „Наложително е да се спрат силите, които се противопоставят на Китай и стоят зад вълненията в Сянган. Китай разполага с достатъчно средства и сили, за да умиротвори бързо евентуалните вълнения, както и да победи хитрите планове на външните сили.

източник: http://www.thesofiatimes.com/world/18301/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d1%85%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b3-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d1%83/

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар