Безсилието на САЩ и България спрямо пиратския сайт Замунда придобива комични размери – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световната сила САЩ и България вече много дълго време не могат да спрат пиратския сайт Замунда и скоро службите на двете страни ще станат за смях на цял свят. Преди повече от месец България поиска от САЩ да спре 4 сайта за торенти, за чиито сървъри се смята, че са зад океана – Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to.

Молбата е отправена от прокуратурата и е насочена към Департамента по правосъдие на САЩ. До ден днешен резултат няма. Напротив, създателите на Замунда продължават да обновяват сайта с нови и нови пиратски заглавия, напук на всички опити торент сайта да бъде затворен. Затварянето на сайтовете е част от ангажимента на страната ни за борба с пиратството. До 2018 г. България бе в т.нар. “черен списък – 301” за защита на интелектуалната собственост на Търговския департамент на САЩ.

След редица акции на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП бяхме извадени от него. Американците обаче посочили, че сайтове като Zamunda.net трябва да бъдат спрени. Миналото лято, когато Софийската районна прокуратура образува четири отделни досъдебни производства срещу Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Всички сайтове са обвинени в нарушаване на авторски права.

Миналият ноември въпросът бил обсъден на най-високо дипломатическо ниво, съобщава сайтът Тorrentfreak.com. По време на телефонно обаждане представител на високо ниво от Държавния департамент на САЩ информирал българския посланик в САЩ, че преследването на Zamunda.net и ArenaBG.com остава ключов въпрос. До ден днешен обаче нито американци, нито българи се справят със ситуацията. Въпреки тези действия Zamunda, ArenaBG и другите торент сайтове остават онлайн и днес.

Правоприлагащите органи обаче не са се отказали. Ако се стигне до спиране на сайтовете, това ще е пореден удар срещу тях. Прeз 2006 г. бяхa първитe aкции и aрecти нa coбcтвeницитe нa Аrеnа.bg, кaтo тe прoдължихa прeз 2007 г. c тeзи нa Zаmundа.nеt. Именно след операциите на отдел “Кибепрестъпност” двата сайта се изнесоха на сървъри в чужбина.

После става ясно, че въпреки шумните акции от 2006-та година, родни магистрати сваляли пиратски филми и програми от Замунда. Създателите на сайта така добре се скриха и защитиха системите си, че до ден-днешен България и САЩ са безсилни да се преборят с този проблем.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар