Безскрупулно! ГЕРБ-Боил Банов раздава десетки хиляди на свои хора

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Наскоро бяха обявени резултатите от едногодишната програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата. Това е програмата на Национален фонд “Култура“ към Министерството на културата, с която се цели да се подпомогне културния сектор заради пандемията.

За финансиране кандидатстваха десетки културни организации, жури отся онези проекти, които според него трябва да бъдат подкрепени с държавни пари, пише в. „Галерия“.

Повече от десет частни галерии и организации, свързани с развитието на съвременното изобразително изкуство, са кандидатствали за субсидия. Въпреки дългогодишния опит и сериозно присъствие в културното пространство на част от тях, учудващо одобрени за финансиране са само два проекта на скандалната галерия „Структура“ и Института за съвременно изкуство (ИСИ).

Според директора на галерия „Лоранъ“ Лаврен Петров предпочетените организации са получили финансиране благодарение на тенденциозността на НФК.

Проектът, с който екипът на Галерия „Структура“ кандидатства, е със заглавие „Бъдещето е тук. Съвременни политики в популяризирането на изкуството“, а мотивите, с които журито е обосновало финансирането, са следните: „Проектът е добре разработен, предвижда както затвърждаване, така и надграждане на досегашната дейност на организацията“.

Галерия „Структура“, снимка: Клуб Z

Подобен мотив е нечувана наглост, защото именно Галерия „Структура“ миналата година бе в основата на най-големия скандал с фалшификати в българското изкуство, предизвикан от феноменалната изложба от евтини ментета, с които директорката на галерията д-р Мария Василева твърдеше, че ще се запълват бели петна в историята на модернизма в България.

Заедно с видната професорка Ирина Генова, изкуствоведа Борис Данаилов, реставратора доцент Стефан Белишки и още няколко разбирачи, те не само не успяха да запълнят белите петна, а направих а черен кратер в пазара на изкуството в страната, закопавайки в него собствената си репутация на специалисти.

От скандала в „Структура“ измина почти година и половина. И въпреки че тогава притиснатият от ситуацията министър на културата Боил Банов се хвърли на и обяви, че ще се бори с търговията с фалшификати, до днес нищо от обещаното не се е случило. Прокуратурата и Министерството на културата са изпаднали в дълбоко мълчание по случая. Все едно нищо не е било.

А сега, съвсем безочливо, разчитайки на късата обществена памет, отпускат на същата тази галерия пари с мотива „затвърждаване и надграждане на досегашната дейност на организацията“. Всичко това прилича на фарс под изключително лошата режисура на случайника Боил Банов, който на инат продължава да заема поста министър на културата.

ава Бубнова, снимка: Lupa.bg

Такъв е и случаят с вечноподреждаща се и отглеждана с държавни пари частна организация на Недко Солаков и Ярослава Бубнова Институт за съвременно изкуство (ИСИ). Министерството на културата е отпуснало почти 100 000 хиляди лв. Институтът, заради който Ярослава Бубнова, дългогодишен служител на Националната галерия, а днес и нейн директор, беше разследвана за конфликт на интереси.

Уви, под зоркия контрол на министър Боил Банов разследващите компетентни органи не установиха такъв, въпреки неговата очевидност. Явно за министър Боил Банов и Бубнова Законите не важат, а финансирането на структура в Института за съвременно изкуство е пример за усвояване на обществени средства.

Източник: в. „Галерия“

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар