Безумие: ГЕРБ-директори искат 580 лева за униформа в държавно школо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

580 лева за униформи трябва да даде майката на бъдещо първолаче, което постъпва в столично държавно школо. Вчера родителката публикува касовата бележка за закупения първи транш от задължителното облекло, което детето ще облече за първия учебен ден за 290 лева, а Lupa.bg тръгна по следите на аферата в конфекцията за малчугани.

За да изкласи цялата година обаче малчуганът трябва да се сдобие с още един комплект, освен ако към втория срок не иска да ходи с къси панталони, ръкави и с разшити копчета на жилетката. Така сумата набъбва до цели 580 кинта само за 1 учебна година.

Оказва се, че фирмата, шиеща костюмчетата, от години е своеобразен монополист в пазара и сама се хвали, че държи цели 58% от него. Не е ясно как училищните настоятелства избират винаги нея, при положение, че конфекцията е сравнително евтина. А да не говорим за дрехите, които се продават в края на летния сезон по моловете, дори на доказани марки. Един ученически панталон на “Бонита стил” се търгува за 40 лева. Без да правим реклама, ще споменем, че най-качествените детски дрешки на пазара от скандинавски, американски, френски и български марки, продават такъв артикул на двойно по-ниска цена. А за повече от 2 бройки често се правят отстъпки.

“Бонита стил” обаче е предпочитан производител от държавните училища, където родителите се съгласяват децата им да се унифицират с цел уж да се тушират социалните разлики между децата.

Ако в един клас има 25 деца, то сумата, която родителите трябва да платят за униформи, е близо 15000 лева, при това ако малчуганите изкарат със закупеното цялата година. За целия гимназиален курс, например, мизата би набъбнала до 72 000 лева.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар