Владимир Путин

„Безумно трудно” лято, сгреши ли Западът с Русия?

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световните пазари очакват „безумно трудно” лято заради частичното ембарго на Европейския съюз върху руския петрол, коментира финансовият анализатор Виктор Катона пред „Бизнес Инсайдър”.

Според него единствената надежда за понижаване на цените на петрола е повишаването на лихвените нива.

„Прекият ефект в близко бъдеще ще бъде едно безумно трудно и безумно стресиращо лято”, заяви Катона.

Опитите да се лиши Кремъл от приходи от износ на петрол изглежда нямат очаквания ефект.

„Точно обратното, сега Русия изнася повече петрол, отколкото преди началото на конфликта в Украйна, и благодарение на рязкото покачване на цените получава около 20 млрд. долара месечно от чуждестранни купувачи”, отчита „Бизнес Инсайдър”.

Експертите смятат, че пренасочването на руския петрол на изток и голямото търсене на Запад могат да доведат до по-нататъшно повишаване на цените на горивата, като се има предвид бързото възстановяване на туристическия сектор след пандемията от COVID-19.

След началото на войната в Украйна Западът засили натиска върху Москва. Някои държави обявиха замразяване на руски активи, а много западни компании се оттеглиха от Русия.

ЕС вече одобри шест пакета от санкции, които включват, наред с другото, постепенно ембарго върху вноса на въглища и петрол.

Междувременно европейските страни задействаха планове за извънредни ситуации, които биха могли да доведат до ограничаване на потреблението на природен газ и дори до връщането към въглищата.

Руският държавен газов гигант „Газпром” намали доставките на природен газ по газопровода „Северен поток” за Германия наполовина миналата седмица, позовавайки се на задържане на оборудване в Канада в резултат на санкциите заради война в Украйна.

Европейският съюз разчита на Русия за около 40% от консумирания природен газ и въпреки че наложи забрана за вноса на петрол и въглища, засега не е взел никакви решения за ограничаване на покупките на синьото гориво.

В понеделник Холандия и Дания обявиха, че работят по спешни планове за справяне с прекъсванията в енергийните доставки. В Холандия властите ще планират и предупреждават обществеността, ако доставките на газ бъдат ограничени, въпреки че не е ясно как ще се процедира в случай на реален недостиг. Междувременно датската енергийна агенция съобщи, че ако ситуацията ескалира, природният газ ще бъде  ограничен за някои промишлени предприятия, за да могат потребителите да имат зимно отопление.

Италия обмисля да обяви извънредно положение в енергетиката, след като руските доставки не покриват договореното вече шести пореден ден.

Германия и Австрия вече са задействали планове за извънредни ситуации, които в крайна сметка могат да доведат до ограничаван на подаването газ.

Сега Европа е в разгара на лятна гореща вълна, която увеличава търсенето на природен газ за охладителни системи. Решението на Русия да спре доставките повдига въпроси за това как регионът може да се подготви за зимните месеци, когато потреблението е далеч по-високо.

Цената на въглищата за доставка в Европа се е повишила със 152% тази година, в сравнение със 75% увеличение на цената на газа. В понеделник Германия, Австрия и Холандия посочиха, че енергията, генерирана от въглища, може да им помогне да преодолеят енергийната криза през следващата зима.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че страната е взела „горчиво” решение да рестартира неработещи въглищни електроцентрали, но е „чиста необходимост” да се намали използването на газ, за да се напълнят хранилищата за зимата.

През април главният изпълнителен директор на „Дойче банк” обяви, че „значителна рецесия” ще бъде „практически неизбежна”, ако руският петрол и природен газ бъдат спрени.

Още по-тежка е ситуацията в Австрия, която внася около 80% от потребявания природен газ от Русия.

Заради ядрените си централи Франция не е особено обезпокоена. Природният газ дава само 17% от енергийния микс на страната.

Русия вече прекъсна доставките на газ за Полша, България и Холандия поради отказа им да плащат за вноса в рубли. В България два ядрени реактора генерират една трета от енергийния микс на страната. София също работи за диверсификация на енергийните си източници, включително изграждането на газопровод с Гърция, който се очаква да започне търговски операции през септември. Газовият интерконектор ще бъде свързан към съществуващ тръбопровод в Европа, което ще позволява транспортирането на газ от Азербайджан през Гърция до Италия, пише „Бизнес Инсайдър”.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар