Безхаберие на ГЕРБ виновно и за трагедията в Хитрино

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Както 19′ нееднократно писа, техническото състояние на инфраструктурата, а не висока скорост е най-вероятната причина за инцидента в шуменско от края на 2016 г., сочи оценка на експерти.

За фактите около инцидента, при който 7 души загинаха, а 29 бяха ранени, съобщиха от  Булмаркет – компанията, чиято влакова композиция дерайлира. “Съществено разминаване между писмената експертиза и устната защита се е получило на заседанието на съда относно инцидента в с. Хитрино”, посочват от Булмаркет.

Според писмената експертиза след подновяването на жп стрелка №5 с нова през 1987 г. до момента на произшествието в Хитрино, не са извършвани ремонти или реконструкция на железния път и стрелките в този район”, сочи становището на компанията.

Според Инструкцията за ремонтите на дълготрайните материални активи в Национална компания Железопътна инфраструктура, след 15 години експлоатационен срок, трябва да се реализира планов ремонт. Още повече, че обемът на превозваните товари в периода 2000 – 2016 г. надвишава пределно допустимата граница от 80 млн. бруто тона с 2,5 до 8,3 пъти. Според вещите лица на гара Хитрино е следвало да се извърши основен или минимум два средни ремонта (има разлика между основен и среден ремонт). А изводът, който се налага, е, че железният път е с просрочени междуремонтни срокове. Предвид тази и още фактологични данни относно техническото състояние на пътя, както и поради сложното съчетание от различни изчисления, на експертите им е трудно да определят вероятната безопасна скорост на влаковите композиции, посочват от Булмаркет. Това налага и промяна в заключението им от преднишната експертиза. Експертите са убедени, че не може еднозначно да се определи конкретно каква скорост ще бъде опасна за преминаване през жп стрелки №1 и №5 при това състояние на железния път. По време на устната защита проф. Майя Иванова-Йорданова изтъкна факти за състоянието на железния път и безопасна скорост, които са в противоречие с експертизата, под която тя се е подписала, отбелязват още от фирмата в становището си до медиите.

Припомняме, че на експертизите представени на заседанието в Шумен от миналта седмица се твърди, че взривилата се цистерна не е била годна за експлоатация и е трябвало да се бракува. Дебелината на дъното на цистерната пък е по-малка от минимално допустимата, поясняват от Булмаркет, позовавайки се на експертиза и уточнявайки, че композицията не е била тяхно притежание.

Самият взрив не е предизвикан от печка на твърдо гориво, а най-вероятно от скъсан проводник на електрическата контактна мрежа на гарата, която е била замърсена. В съобщението се допълва, че документът е изготвен от вещите лица проф. д-р инж. Валери Стоилов от ТУ-София и проф. д-р инж. Симеон Ананиев от ВТУ Тодор Каблешков.

Те са извършили детайлно проучване на техническото състояние на пробитата вагон-цистерна, на нейните стени и дъна. Тяхното заключение е, че цистерната не отговаря на международните изисквания за превоз опасни товари. Експертите посочват, че върху нея няма поставена маркировка, указваща датата и вида на извършеното изпитание, което е част от изискванията по стандарт. В експертизата става ясно, че дебелината на дъната на корпуса са по-малки от минимално допустимите.

Припомняме, че на 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака. Те не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост. На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември 2018 г. бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво. Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Безхаберие на ГЕРБ виновно и за трагедията в Хитрино

Вашият коментар