Без висене по гишета за 12 документа от есента – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

12 вида административни услуги за населението и бизнеса, които зависят от 8 различни регистъра като имотния и търговския, например, от есента няма да се налага да се правят на хартия. Това реши правителството на днешното си редовно заседание, а новината съобщиха рекорният вицепремиер Томислав Дончев и председателя на Агенцията за електронно управление Росен Желязков.

Те ще са задължение на администрацията и ще се извършват само по електронен път, каза Дончев, цитиран от бТВ. 

Сред документите, които вече няма да носим на хартия по гишетата, а ще фигурират в електронтата база данни на общините, ще е удостоверението за граждански брак. “Това ще е ангажимент на институцията, която ви иска документа”, подчерта вицепремиерът.

Сред 12-те административни облекчения за граждани обаче няма да е свидетелството за съдимост, стана ясно още. Тази промяна засяга повече от 40 закона, затова тя трябва да бъде въведена чрез гласуването на един измерителен закон от Парламента. 

“40 закона трябва да се променят, за да се въведе автоматичното издаване на свидетелство за съдимост, т.е. институциите да си го предават по служебен път”, каза Дончев.

Иначе спешната административна реформа, която кабинетът обяви гръмко миналата седмица, се отлага поне с няколко месеца, стана ясно от думите на вицепремиера.

Автоматичният обмен на данни ще бъде готов изцяло в края на 2018 г. Дотогава обменът на информация в администрацията ще е на полуавтоматичен режим, каза председателя на Агенцията за електронно управление Росен Желязков.

“Ще се обучава администрацията и ще се свързват регистри. Облекченията за бизнеса ще са реалност в края на годината”, уточни той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар