Без илюзии за въглищата, употребата им ще спре скоро

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Перник е въгледобивната община в България, която има водеща позиция в прилагането на мерки за намаляване на употребата на въглища в производството на енергия. Това е основната причина, поради която природозащитната организация WWF кани заместник-кмета на Перник Стефан Кръстев да вземе участие в COP 26, конференцията на ООН за климата, която се провежда в Глазгоу, Шотландия.

Историята на Перник е неразривно свързана с въгледобива, който започва да се развива в региона още през 1891 г. Няма семейство в общината, което да е не е било свързано през годините с добиването или работата с въглища, казва Кръстев. Бизнесът и хората в града знаят, че употребата на въглища няма да спре за година или две, но и не хранят илюзии, че това ще продължи дълго, уверява зам.-кметът.

За хората изкопаемите горива в момента са като наркотик. Щом като са евтини ние искаме още повече от тях, за да се развиваме, а когато ги няма страдаме, защото нямаме друга алтернатива, казва Георги Стефанов от WWF, ръководител проекти за климатичните промени и енергетиката в България. Според него обществото ще остане изненадано, ако всички си дадем сметка, че цената, която плащаме за използване на изкопаемите горива може да поскъпне, ако към нея сложим и цената за щетите, които така се нанасят върху климата.

Това, което ние трябва да направим като държава, казва Стефанов, е да сложим дългосрочните цели на масата, да направим дълбок анализ на икономиката на страната, а не само на енергетиката, и да вземем решения спрямо дългосрочните разходи и ползи. За съжаление обаче, продължава представителят на WWF, само неправителствения сектор у нас прави подобни анализи, от които се вижда, че позеленяването на икономиката е основният инструмент, чрез който България може да направи гигантска крачка в своето развитие. Това може да гарантира по-добро заплащане на труда и по добър БВП. Ето това трябва да се обяснява, защото все още на хората не е ясно защо ако продължаваме да горим въглища от 20-сет години ще загубим повече, отколкото ако започнем да инвестираме и да привличаме инвестиции в алтернативи сега.

Целта ни е да осигурим на нашите съграждани работещи алтернативи, които обаче не ги правят по-бедни, казва зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев. Като пример за алтернатива той казва, че още през 2022-ра година община Перник ще инвестира собствени средства в монтирането на инсталация за зелен водород в едно от училищата в града.

  • Как ще случим здрава икономика и подобрен климат?
  • Има ли конкретни планове как да се помогне на хората, които ще останат без работа заради Зеления преход?
  • В духа на решенията от Глазгоу и европейската Зелена сделка, самозаблуда ли е позицията на служебното правителство, че България може да се откаже от въглищата през 2038 година?

Отговорите на Стефанов и Кръстев, „Директно в новините“ със Стефан Кунчев.

Визитка:

Георги Стефанов е бакалавър „Екология и опазване на околната среда“ и магистър „Международен алтернативен туризъм“ в НБУ. Завършил е националната програма „Управленски умения“ към Българското училище за политика, част от Съвета на Европа. Работи във WWF от 2008 година, където изготвя политически и законодателни становища в сферата на климатичните и енергийни политики на национално и европейско ниво.

Стефан Кръстев е завършил СУ“ Св. Климен Охридски“ със специалности „Туризъм“ и „Европейска интеграция“. Работил е по координиране и управление на европейски проекти за колежи за професионално обучение, както и неправителствени организации от Обединеното кралство. Заема длъжността заместник-кмет на Община Перник.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар