Без ограничения за Великден в Румъния – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма да има ограничения на движението в нощта на Великден в Румъния и няма да се изисква попълване на декларация от желаещите да присъстват на църковните служби, заяви днес президентът Клаус Йоханис, цитиран от в. “Гъндул”.

“Мога да ви кажа няколко сигурни неща, които бяха обсъдени с представителите на Румънската православна църква. В нощта на Възкресение ограниченията за движение се премахват. Така християните ще могат да участват в службите за Възкресение. Няма да се налага да попълват декларации. Всеки християнин може да отиде на църква, ако иска”, заяви държавният глава. По думите му властите няма да се намесват в начина, по който ще бъдат организирани религиозните служби.

“Църквата ще организира службата както е традицията, няма да се месим в начина, по който ще бъдат организирани службите в църквата. Знаем, че първата част на службата се провежда навън, след което се влиза в църквата, християните влизат, за да участват, да си вземат светлина. Бих искал всичко да протече в спокойствие и при добър ред”, посочи Йоханис.

От своя страна премиерът Флорин Къцу също потвърди, че движението през нощта на Великден ще е свободно, но напомни, че трябва да се спазват правилата за носене на маска и за социална дистанция, предаде Аджерпрес.

“Нещата са много прости за тази нощ. От наша гледна точка ни интересува само спазването на правилата, които имаме: маска, социална дистанция и дезинфектант. Що се отнася до начина, по който се провеждат службите – няма да се намесваме в него”, заяви Къцу. Той уточни, че не се изисква декларация за излизане през нощта на Великден, но ресторантите и всички останали заведения ще бъдат затворени.

Премиерът благодари на представителите на вероизповеданията за участието в информационната кампания за ваксинацията и ги призова да продължат да подкрепят ускоряването на имунизационния процес. “За да имаме празници без маска, без социална дистанция, е важно да имаме успешна ваксинационна кампания”, подчерта премиерът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар