Без повече гратис: От днес тръгват масови проверки на „зелените сертификати“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес, 4 дни, след като новите мерки срещу коронавируса у нас влязоха в сила, всички гратисни срокове отпадат, а нарушителите ще бъдат третирани с цялата строгост на закона.

Зелените сертификати, които вече са единствен вариант за вход в редица обекти – кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети, влязоха в сила на 21 ноември. Здравните власти обаче дадоха гратисен период за налагане на санкции при контрол.

От днес нещата се променят и вече сериозни глоби и дори затвор грозят всички нарушители на режимът за допуск в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти.

Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт, банки и финансови институции и администрациите.  Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно.  Документът се изисква за всички лица над 18 години.

От днес контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

Проверяващите от БАБХ, РИОСВ, МВР, общински инспекторат и общинска полиция, които ще следят за новите мерки – допускане само със Зелен сертификат, са длъжни да сигнализират на прокуратурата за системни и груби нарушения на мерките. Тази нова разпоредба ще бъде включена в заповедта, която днес ще бъде издадена от здравният министър Стойчо Кацаров. Ако бъде доказано престъпление, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Служителите на общинските инспекторати също ще съставят актове. Глобата е от 300 до 1000 лв за физическо лице, а търговецът може да бъде наказан от 1000 до 3000 лв.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове. Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за „зелен сертификат“, също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар