Без прецедент: Сенегал има две първи дами, новият президент - двуженец

Без прецедент: Сенегал има две първи дами, новият президент – двуженец

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Безпрецедентна ситуация в Сенегал. В самия край на кандидатпрезидентската си кампания новоизбраният президент Басиру Диомайе Файе се качи на трибуната, като държеше за ръце двете си съпруги – Мари и Абса, предадоха Франс прес и БТА. 

Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, кандидатът на опозицията реши да покаже открито, че има повече от една брачна партньорка преди триумфалната му победа на първия тур на изборите с 54,28 процента от гласовете. Полигамията (многобрачие) е традиционна и религиозна практика, здраво вкоренена в сенегалската култура, отбелязва АФП. Досега обаче не е имало две първи дами. 

Мари Кхоне, първата му съпруга, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си съпруга, Абса, Файе се жени преди малко повече от година.

Полигамията отдавна е спорен въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население, но публичната поява на Файе, заобиколен от двете си съпруги, отново постави темата в центъра на дебата в медиите, социалните мрежи и сред обикновените хора, предизвиквайки разнопосочни реакции.

Известната социоложка Фату Соу Сар написа в социалната мрежа “Екс”, че “полигамията, моногамията и полиандрията са брачни модели, определени от историята на всеки народ”, преди бързо да публикува друго съобщение в същата социална мрежа: “Най-дълбоката ми мисъл е, че Западът няма легитимност да съди нашите култури”.

Много жени в Сенегал обаче са против тази практика, която смятат за лицемерна и несправедлива спрямо тях. Комисията на ООН за правата на човека постанови в доклад, публикуван през 2022 г., че полигамията дискриминира жените и трябва да бъде изкоренена, посочва АФП.

Една от водещите фигури в литературния живот на Сенегал, Мариама Ба, е била остър критик на полигамията още в известния си роман “Едно толкова дълго писмо”, публикуван през 1979 г.

В него тя описва болката и самотата на омъжена жена след втория брак на съпруга ѝ с много по-млада жена, и как е принудена да приеме този съюз – трудна ситуация, която преживяват много сенегалски жени.

Според бившата министърка на културата и преподавателка по история Пенда Мбоу, новата ситуация в президентския дворец “е напълно безпрецедентна. Досега е имало само една първа дама. Това означава, че целият протокол трябва да бъде преразгледан”.

Полигамията е широко разпространена особено в селските райони Сенегал и е възприета от много сенегалци, които обикновено я приемат като начин за разширяване на семейството си. Мюсюлманската религия също така позволява на един мъж да има до четири съпруги, ако разполага със средства за това.

В такива случаи ислямът предвижда редуване на различните съпруги в изпълнението на съпружеските им задължения на равни интервали, които може да варират от два до три дни, отбелязва АФП.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар