Беларус извози 100 мигранти от границата с Полша, хиляди са пред оградата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Беларуските власти започнаха да извозват имигранти от границата с Полша. Сто души са били превозени в топли помещения, заяви управителят на Гродненска област, цитиран от агенция ТАСС.

Според полските власти обаче поне 2 000 души остават пред граничната ограда. Опитите за проникване на полска територия продължават.

Полските сили за сигурност използваха вчера сълзотворен газ и разположиха водни оръдия, за да отблъснат мигранти, които ги замеряха с камъни, опитвайки се да преминат границата. А днес отчетоха за вчерашния ден 161 опита за нелегално преминаване на границата. Всички са били неуспешни, но 9 полски служители са пострадали в сблъсъците. За нови опити бе съобщено и тази сутрин.

„Ситуацията на полско-беларуската граница няма да бъде разрешена бързо. Трябва да се подготвим тя да продължи месеци или дори години“, каза министърът на отбраната Мариуш Блашчак пред полското обществено радио.

Полското правителство ще започне да изгражда нова ограда по беларуската граница към средата на декември. Планира се съоръжението да обезпечи 180 от общо 418 километра на общата граница и да бъде завършено през първата половина на 2022 година. Не е ясно как ще бъде финансирана оградата – Европейската комисия засега отказва да отпусне средства, въпреки натиска от няколко държави-членки на ЕС.

В същото време от беларуска страна бяха дадени признаци за отслабване на мигрантския натиск.

От Беларуския Червен кръст съобщиха днес, че се планира поне 1 000 от имигрантите на границата да бъдат преведени в логистичен център край Кузница. От министерството на транспорта в Минск са потвърдили за агенция ТАСС, че за утре е насрочен евакуационен полет на Иракските авиолинии. Предполага се, че с него доброволно за родината си ще заминат 200 души.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар