Белгия и Испания удвоиха вноса си на втечнен газ от Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Белгия и Испания са увеличили вноса си на руски втечнен природен газ с 50% през 2023 г. в сравнение с миналата година, според Института за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA).

В доклад на мозъчният тръст се посочва, че разликата между капацитета на ЕС за втечнен газ и търсенето продължава да се увеличава, увеличавайки вноса от Русия.

Европейският внос на руски втечне газ между януари и септември остава стабилен в сравнение със същия период през 2022 г., пише IEEFA, добавяйки, че терминалите в Белгия и Франция са продължили да доставят втечнен газ от руския проект „Ямал“.

ЕС е купил втечнен газ 41 милиарда евро от януари до юли 2023 г., като най-голям е делът на вноса от САЩ (17,2 милиарда евро), следвани от Русия (5,5 милиарда евро) и Катар (5,4 милиарда евро). Тези три държави са най-големите бенефициенти, се посочва в доклада.

„Спадът в търсенето на газ е предизвикателство към наратива, че Европа се нуждае от повече инфраструктура за втечнен газ, за да постигне целите си за енергийна сигурност. Данните показват, че не е така“, каза анализаторът на IEEFA Ана Мария Джалер-Макаревич.

„Въпреки значителния напредък към намаляване на потреблението на газ, страните в Европа рискуват да заменят зависимостта си от руски тръбопроводи с излишна система за втечнен газ, което допълнително излага континента на нестабилни цени“, добави тя.

ЕС забрани вноса на руски нефт по море от началото на конфликта в Украйна и драстично намали доставките на тръбопроводен газ от Москва. Втечненият газ обаче досега остава несанкциониран въпреки многократните призиви от политици от ЕС.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар