Белград в напрежение покрай Европрайд, противници на събитието стъпкаха ЛГБТ знамето (видео/снимки)

Белград в напрежение покрай Европрайд, противници на събитието стъпкаха ЛГБТ знамето (видео/снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на нарастващо напрежение полицейски сили се разполагат в центъра на Белград, където се очаква да се състои Прайд шествие въпреки заплахи от страна на анти-гей групи и обявената по-рано официална забрана на събитието, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изразявайки надежда, че общоевропейското събитие на ЛГБТ общността ще премине без насилие, организаторите заявиха днес, че са получили гаранции от сръбския премиер Ана Бърнабич, която е лесбийка, че събитието може да се проведе, както е планирано.„След седмици на интензивен международен натиск сръбският премиер Ана Бърнабич обяви, че шествието Европрайд, насрочено за 17.00 часа днес, може да продължи напред“, се посочва в съобщение на Асоциацията на организаторите на европейски прайд.


Сръбската полиция по-рано забрани днешното шествие по улиците на сръбската столица, позовавайки се на риск от сблъсъци с крайнодесни активисти, които започнаха да се събират днес близо до сградата на парламента, за да протестират срещу ЛГБТ събитието.

Те носеха икони и кръстове, стъпкаха знамето с цветовете но дъгата и крещяха молитви, съобщи местният в. Kurir.

През цялото време те викаха на активистите „Марш от Сърбия“.

За нарушаване на обществения ред и спокойствие в столицата до 15 часа днес служители на МВР са задържали вече 31 души, съобщава още сръбското издание.

Съобщено бе за няколко малки инцидента днес, като анти-гей активисти са хвърляли бутилки срещу служители на полицията, които се опитали да ги изолират. Най-малко двама от тях са отведени с полицейски автомобил.

Членовете на Асоциацията на организаторите на европейски прайд избраха преди три години сръбската столица да бъде домакин на годишното събитие, надявайки се, че това ще бъде голям пробив в традиционно консервативната и силно повлияна от православната църква страна.

Представители на ЕС и някои западни страни, както и на местни и международни правозащитни организации, призоваха президента Александър Вучич да позволи провеждането на парада, но той каза, че полицията не може да се справи с възможни безредици, предизвикани от крайнодесни групи, на фона на енергийна криза и други събития, които засегнаха страната.

Крайнодесните организации, някои от които се смята, че са близки до националистическото правителство на Вучич, също получиха забрана за събиране днес, но заявиха, че ще пренебрегнат решението.

Няколко съдебни жалби от организаторите на шествието срещу забраната бяха отхвърлени от сръбските власти. Вчера организаторите внесоха друго официално искане в сръбското вътрешно министерство с предложен по-кратък маршрут за шествието.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар