Белият дом: Помощта на САЩ за Украйна е спряна

Белият дом: Помощта на САЩ за Украйна е спряна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Помощта на САЩ за Украйна в борбата ѝ срещу Русия е спряна, съобщи днес Белият дом, докато преговорите във Вашингтон продължават по отношение на пакет от помощи, който може да бъде обвързан с преразглеждане на мерките за сигурност на границата, предаде Ройтерс.

“Помощта, която оказвахме, в момента е спряна”, каза пред репортери говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

За ситуацията в Близкия изток Кърби заяви, че Газа е изправена пред сериозни продоволствени проблеми на фона на усилията за вкарване на повече хуманитарна помощ на територията на ивицата. Според него броят на камионите, които влизат в Газа, не е достатъчен.

“Има много глад в Газа”, изтъкна той.

Дмитрий Медведев предупреди, че ако Украйна атакува пускови установки на руска територия, Москва може да отговори с ядрено оръжие

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че всеки опит на Украйна да използва западни ракети с голям обсег срещу пускови установки на руска територия, може да накара Москва да отговори с ядрено оръжие, предаде Ройтерс, цитарана от БТА.

Медведев, който по настоящем заема поста заместник-председател на руския Съвет за сигурност, каза, че някои украински командири обмислят подобен удар. Той не посочи конкретни имена и не оповести допълнителна информация за предполагаемия план.

“Какво означава това? Само едно – те рискуват да задействат член 19 от Основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране”, написа Медведев в “Телеграм”.

Този параграф от приетата през 2000 г. руска ядрена доктрина очертава условията, при които президентът би разгледал възможността за използването на ядрено оръжие. Това би могло да стане в отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или при атака с конвенционални оръжия, “когато е застрашено самото съществуване на държавата”, отбелязва Ройтерс.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар