Белият дом призна: Има голям риск Украйна да загуби

Белият дом призна: Има голям риск Украйна да загуби

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властите на САЩ оценяват риска Украйна да бъде победена в конфликта с Русия без допълнителна помощ от САЩ като висок. Това заяви координаторът на Белия дом за стратегическите комуникации Джон Кърби на 6 декември.

Така той коментира пред журналисти неуспеха на Конгреса на САЩ да вземе решение за предоставяне на допълнителна помощ на Киев.

„Съществува голям риск Украйна да загуби“, каза той по време на пресконференция, излъчена в YouTube.

Джо Байдън и Володимир Зеленски

Той също така заяви, че Белият дом е отхвърлил исканията на републиканците за по-строг контрол на южната граница на САЩ, които преди това бяха поставени като условия за продължаване на помощта за Украйна.

Знаем, че в Конгреса има двупартийна подкрепа за Украйна, но бяхме измамени от редица републиканци, които искат да държат подкрепата за Украйна като заложник, като [изискват налагането на] някои доста драстични мерки по границите“, каза той.

По-рано, на 4 декември, директорът по бюджета в Белия дом Шаланда Йънг заяви, че САЩ ще изчерпят средствата си за подпомагане на Украйна до края на тази година. Според Янг бездействието на американските парламентаристи „заплашва Украйна, като не само застрашава постиженията ѝ, но и увеличава вероятността от руски военни победи„.

В средата на ноември ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви по време на посещението си в Киев, че САЩ ще предоставят на Украйна нов транш военна помощ на стойност 100 млн. долара. В същото време руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов определи новия пакет военна помощ за Киев като успокоително хапче. Той изтъкна, че ситуацията на фронтовата линия и в украинското правителство е на ръба на колапса.

На 17 ноември президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект за финансиране на работата на правителството на страната без помощ за Украйна. Законопроектът за временното финансиране беше одобрен от двете камари на Конгреса на САЩ и също не предвижда помощ за Израел.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар