Бели ли са белите нощи в Стокхолм?

Бели ли са белите нощи в Стокхолм?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чували сме за бели нощи в Скандинавия, но дали можем да си представим това природно явление? Те продължават около 6 месеца, като през юли и август са най-силни. За 2-3 часа става здрач и отново изгрява. Това обаче важи и за тъмнината през останалата част на годината.

Намираме се в Стокхолм точно по време на белите нощи. Трябва да ви предупредя, че се спи малко трудно. Дърпаме дебелите завеси и пак не можем да заспим. На места се предлагат и маски за очи.

Когато е светло е добре, но какво се случва зимата? Нощта превзема денонощието и тогава само 2-3 часа на ден е светло. Повечето скандинавци често прибягват до антидепресанти. Този мрак ги съсипва. Прибират се рано и си намират различни занимания. Четат много книги, спортуват и дори работят и учат допълнително.

Луксозни квартали и яхти в Стокхолм

Да сме в Скандинавска Венеция, както наричат Стокхолм, и да не се качим на лодка, е все едно не сме били.

Предлагат се няколко тура с лодки, различни големини, като резервацията за тях и плащането е онлайн. Може да заявите и на място, но вероятността да се качите в близките няколко часа е минимална. Местата свършват много бързо. Между островите можете да се придвижвате и с фериботчета, като билетът е за цял ден, около 10 евро.

Градът е много просторен, с големи сгради. Преди са обичали да си демонстрирант богатството. Строяли са огромни замъци и резиденции, с много орнаменти и помпозност. Но за да има хармония в центъра, решават сградите да са ниски. Затова започват да ги правят с етажи надолу. Това желание за показност с годините се променя. Сега всичко е по-семпло, достъпно и спокойно. Известните ходят без охрана, карат нормални автомобили, обличат се спортно-елегантно. Най-добре облечените от скандинавците са шведите и то мъжете. Не само, че се обличат хубаво, а и изглеждат добре. Жените също са много нежни, лъчезарни и имат някаква кукленска красота.

Всъщност единственият начин да разберете дали някой е заможен, е лодката. Там влагат повече средства. 1/3 от хората тук имат лодка. За тях това е просто превозно средство, а не демонстрация на лукс.

Стокхолм е много артистичен град. Разположен на острови, си има място за всичко. Имат, например, остров на музеите, купонджийски остров, остров за шопинг с дизайнерски магазини.

Разликата в нивата между морето и езерото Меларен е близо метър. Затова се преминава през шлюз. Това е интересно да се види. Гледайте във видеото на Професия турист.

Тунис – море от цветове. От оживените пазари до музея Бардо с изящни мозайки

С лодка разгледаме и красивите жилищни квартали. Те разполагат със собствен кей, паркове, съоръжения за спорт и места за разходка. Шведите спортуват много. Всяка свободна минута те са навън, сред природата. Това важи за повечето скандинавски държави.

Във всеки блок има сауна. Използва се всеки ден от деца и възрастни, като предварително си правят график кое семейство кога ще я използва. Живеят много здравословно и близо до природата. Хората са много организирани и дисциплинирани.

През зимата нощта превзема денонощието и тогава само 2-3 часа на ден е светло. Повечето от тях са на антидепресанти. Този мрак ги съсипва.

Относно навиците за хранене – обядват добре, с топло ядене, вечер нещо леко, дори понякога пропускат и директно лягат. Алкохол не се пие. Продава се в специални магазини, като в по-малките населени места такива има дори на 60 км.

Затова и бързо се напиват. За пушачите местата са силно ограничени. Правилата се спазват, не заради глобите, а защото те сами се контролират. Като се приеме закон, той въобще не се подлага на съмнение и просто започват да го правят. Не се приемат закони, ако няма да допринесат за бъдещите поколения. Тук не се живее много весело, но те така са свикнали.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар